Още по темата

Google обяви в блога си, че приложението на собствената ѝ търсачка за Android вече ще може да търси данни и в приложенията, които са инсталирани на телефона. Подобна функция има от доста време, но вече получава собствена секция в приложението и е с повече възможности.

Услугата е безплатна и достъпна чрез вграденото в Android приложение на Google и чрез асистента Google Now. Потребителите ще виждат отделна секция, когато търсят, която ще се казва In Apps или "В приложенията".

Какво трябва да знаем за новия Android 7 Nougat

В нея ще се показват резултати единствено от приложенията, които са инсталирани на телефона. По този начин потребителят може да търси конкретни снимки, песни, видео клипове. Може да се търси и информация за контакти с определен човек, например да се види лесно какви имейли, чат съобщения и SMS-и са били обменяни с един конкретен човек.

Тъй като тази функция търси единствено в данните на телефона, тя е достъпна и без интернет връзка. Освен това не се изпращат и данни до интернет гиганта и всичко се извършва от смартфона. Това трябва да повиши сигурността на потребителите.

Разбира се, има и уловки. Функцията няма да работи с всички приложения. Всяка програма трябва да поддържа тази възможност, а първоначално това ще са доста малко от тях: Gmail, Spotify, YouTube, Messenger, LinkedIn, Evernote, Glide, Todoist и Google Keep. С времето броят им ще се увеличава.

Google започва поетапно да активира функцията за потребителите, така че ще отнеме известно време преди тя да е достъпна за всички. Това ще става чрез обновление на приложението на Google.