Още по темата

Дъщерната компания Calico Labs на Google започва амбициозен проект да открие начин да забави стареенето при хората. Компанията е събрала голям екип от експерти, които ще проучват генетиката на различни животни и ще пробва различни начини за забавянето на стареенето, съобщава онлайн изданието The Verge.

Calico Labs има бюджет в размер на 1.5 млрд. долара, които са осигурени от Google и фармацевтичния гигант AbbVie, които са партньори в компанията. Проучването ще започне с анализ на генетиката на слепи кучета, мишки, червеи и други животни. Учените ще изучат внимателно как тези животни стареят и какви са процесите в организмите им.

Седем конспирации, които търсачката на Google показва

Calico и Jackson Laboratory ще се опитат да намерят молекулярен "подпис", който може да се открие в кръвта и други компоненти в 1000 мишки. Само храненето на лабораторните мишки ще коства 3 млн. долара. Отделно са необходими средства за осигуряване на останалите условия на живот.

Google и Facebook ще блокират фалшивите новини

Междувременно учените вече са започнали работа в опит да секвенират генома на сляпото куче. То живее около 30 години, което е доста по-дълго от останалите малки бозайници и освен това имат известна устойчивост срещу ракови заболявания.

Освен това учените ще използват метода за "редактиране" на гени CRISPR, чрез който те ще могат да пробват различни промени в гените дали ще доведат до ускоряване или забавяне на стареенето. Всичко това ще отнеме доста време. Компанията не очаква да има големи новини в рамките на следващите 10 години. Едва тогава ще има представа дали проучванията ѝ са довели до някакъв резултат.