Още по темата

Темата за фалшивите новини в интернет достигна и до законодателите. Германската социалдемократическа партия е предложила нов закон, който да държи отговорни компаниите като Facebook за разпространение на фалшиви новини, съобщава Der Spiegel.

Предложението е внесено от председателя на партията Томас Оперман. В него се предлага Facebook да направи постоянни екипи от служители в Германия, които да проверяват сигнали за фалшиви новини и реч на омразата.

Защо фалшивите новини победиха истинските във "Фейсбук"

Проектозаконът предвижда срок от 24 часа, в който Facebook трябва да реагира на всеки подобен сигнал. Ако не го направи, се предлага глоба в размер на 500 000 евро за всяка публикация, която не е премахната. Процесът трябва да продължава денонощно и всеки ден.

Google и Facebook ще блокират фалшивите новини

Управляващият Христиандемократически съюз също подготвя предложения за по-строги мерки против фалшивите новини. Те ще бъдат публикувани в началото на следващата година. Сред предложенията ще бъде въвеждане на цялостна забрана за публикуване на фалшиви новини, като това се подкрепя от канцлера Ангела Меркел.

Facebook вече обяви собствени мерки за затягане на контрола над разпространението на фалшиви новини. Компанията ще използва изкуствен интелект и алгоритми, които да анализират потенциални фалшиви новини и да ги спират преди да станат популярни. Потребителите също ще могат да подават сигнали. Компанията не е коментирала предложенията на германските политици.