Още по темата

Българската екосистема за стартиращи технологични компании може да се похвали със сравнително добро развитие през изминалите няколко години. Тя мотивира не само българи да реализират мечтите си тук, но привлича и хора от други държави. Сред тях е и Тимо Райло от Финландия, който оставя щастливия си дом в Италия, за да развива компанията си Appzio у нас.

Коя е най-желаната професия от учениците

5 мита, които ще възпрепятстват кариерата ви на програмисти

Допирът на Райло с България всъщност започва преди доста години. Докато живее във Финландия, той развива дигитална агенция и се нуждае от човек с опит в програмирането с Flash. Решава да се опита да намери такъв специалист в България. Той вече има добри впечатления от страната, защото преди това е помогнал на майка си да избере Варна като потенциално място за отварянето на малък хотел, който да е неин проект след пенсионирането ѝ. Очаквано, намира специалист именно във Варна. Бързо след това бизнесът му се разраства и отваря офис с 35 души във Варна и само десетина във Хелзинки.

Защо избрах да се върна в България? Вижте три вдъхновяващи истории

Въпреки успешния бизнес, Тимо не се чувства добре в родината си. Един ден, докато е на концерт, спонтанно решава да се премести със семейството си в Италия. Партньорката му се съгласява със същата лекота. Райло продължава да помага на първоначалния си бизнес и от Италия, но с по-малка роля. Допълнителното свободно време му позволява да започне работа по страничен проект заедно с някои от хората в България, с които се е запознал от стария екип.

Как в България 7-годишни деца се учат да програмират

Така постепенно се ражда Appzio. Първоначално започва като малък проект отново като дигитална агенция, но екипът вижда още по-голям потенциал в разработването на специфична технология. Технологията, която в момента се предлага от Appzio за ускорено създаване на т.нар. нейтив мобилни приложения. Това са приложения, които се правят според конкретните изисквания и характеристики на операционната система, например iOS или Android. Предимството е, че са по-сигурни, качествени и могат да се възползват от повече възможности в софтуера. Недостатъкът е, че са по-сложни за разработка и изискват повече ресурси.

Appzio променя това, като помага на клиентите да създадат приложението си за много по-кратко време. Платформата позволява създаване както на сложни, специфични приложения за конкретни цели, така и по-прости програми, например приложение за ресторант и др. За да може да се използва платформата, се изискват познания по JavaScript и PHP, но клиентите могат да използват и помощ от партньорски компании на Appzio, които да помогнат при програмирането.

Българинът, който чертае бъдещето на IT обученията

Български учен ръководи изследователски проект за 45 млн. долара в САЩ

Развитието на Appzio изправя Райло пред нов избор – къде компанията да продължи своите стъпки. Уверено решава, че това трябва да бъде София и вече повече от четири години е тук. Казва не само, че не съжалява, че е избрал да се премести в България, но дори се чувства по-щастлив тук и винаги, когато пътува, няма търпение да се върне – чувство, което не е усещал по време на живота си във Финландия.

Но любовта към България не е единствената причина да предпочете да развива новия си бизнес у нас. Всъщност, решението на Тимо е изцяло и в полза на компанията. Казва, че тук средата предлага много по-добри условия за развитие, има множество възможности за финансиране. Appzio вече има инвестиции от Eleven и УниКредит. Освен това, противно на много други твърдения, Райло е категоричен, че тук има много млади хора с идеи и желание за работа, които са положително настроени и си помагат и обменят опит.

Няколко години по-късно Тимо продължава да смята, че всичко това е така. Той е щастлив както в личен, така и в професионален план за избора си да дойде в България. Смята, че тук е най-доброто място за започване на бизнес и иска да продължи да развива Appzio от София, заедно с българския си екип и партньори.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.