9

С оциалната мрежа Facebook е големият губещ от инцидента с ракетата Falcon 9 на компанията SpaceX на космодрума Кейп Канаверал вчера. Ракетата се взриви по време на тестове преди предвиденото за утре изстрелване, като в експлозията напълно е унищожен и първият сателит на Facebook, съобщава онлайн изданието Business Insider.

Сателитът Amos-6 е произведен от компанията Spacecom. Той щеше да се използва от Facebook за осигуряване на достъп до интернет в средната част на Африка. Това е проект, който Facebook готви от около година, като го обяви официално за първи път в началото на октомври 2015 г.

"Дълбоко съм разочарован от новините, че проваленото изстрелване на ракетата на Space X е унищожило нашия сателит, който щеше да осигурява връзка за толкова много предприемачи и хора в Африка. За щастие сме разработили и други технологии като дрона Aquila, които ще свързват хората", коментира основателят на Facebook Марк Зукърбърг.

Според изданието Spaceflight Now сателитът не на стойност от около 200 млн. долара. Зукърбърг не коментира дали компанията ще поръча втори, но уверява, че ще продължи в посока реализиране на поетите обещания за осигуряване на достъп до интернет на хората в отдалечени региони.

Все още не е ясна точната причина за инцидента. Основателят на SpaceX Илон Мъск обяви, че експлозията е станала по време на зареждането на ракетата с гориво. По-късно SpaceX допълни, че инцидентът е станал по време на стандартен тест, като причината е "аномалия". Няма жертви и пострадали, като продължава проверката за изясняване на причините.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@