Тази технология променя света бързо, къде е България
Източник: iStock/GettyImages
9

По въпросите с изкуствения интелект, дали той ще измести хората и къде е България в световната надпревара с тази иновативна технология, разговаряме с доц. Александър Илиев, експерт по темата, преподавател в "Бъркли" и Берлинския университет, учен в Българската академия на науките, който провежда изследвания с интелигентни системи за машинно обучение. Основател на "Innovatia Valley".

Какво е изкуствен интелект?

Изкуственият интелект влиза в нашето ежедневие изключително бързо и това неминуемо кара хората да се запитат, какво всъщност представляват тези технологии. Известно е, че много компании използват термина без никакви задръжки, казвайки че създават и използват изкуствен интелект (ИИ). На практика обаче, повечето от тях не използват ИИ, а просто правят някакъв по-задълбочен анализ на данни, да речем. За да има наличие на ИИ, трябва да са налице поне две условия, най-общо казано: първото условие е да може машината не само да прави задълбочен анализ на данни, но и като резултат от това да взима решения вместо нас. Второ условие е машината да се самообучава, в зависимост от това дали решенията, които е взела, са били добри според първото условие.

ЕС предлага строги правила за изкуствения интелект

Бихте ли дали примери, къде се използва изкуственият интелект?

Изкуствен интелект, или поне наченки на такъв, се използва в редица индустрии и може да се каже, че почти няма сфера, която да не е пряко или непряко зависима от тях. Продажбите и използването на различни продукти например е много развита сфера на приложение на ИИ системи. Поведението на клиентите постоянно се анализира и в зависимост от това се правят по успешни персонализирани продажби. В системите за финансов анализ се използва обработка на гласови и текстови информационни източници, с цел алгоритмична търговия и други инвестиционни стратегии или инструменти. В сферата на медиите ИИ технологиите помагат за по-добра препоръка на потреблението на персонализирано медийно съдържание. В здравеопазването, ИИ се използва за анализ на хроничните състояния на пациента, обработка на лабораторни и други медицински данни, за да се дадете възможност за ранна диагностика. Също така, ИИ се използва за изчисляване на вероятността от развитие на някои заболявания с генетични данни, както и за интегриране на правилния план за грижа и възможно намаляване или елиминиране на рисковите фактори в бъдеще.

Доц. Александър Илиев
Доц. Александър Илиев

Какви са различните видове машинно обучение?

Правилния термин е "машинно самообучение". Това зависи на каква база се сравняват, но в най-общия случай са три основни направления: контролирано, когато имаме данни на входа на системата и знаем какво трябва да получим на изхода (пример: имаме много снимки на входа след обработката, на които системата трябва да ни каже колко кучета и котки има на тях.). Неконтролирано - когато не знаем всъщност какво има в данните и не можем да очакваме точно определен отговор. И последният вид е микс между предишните две системи, който е и най-разпространен в реалния живот и се нарича полу-контролирано - тук имаме система с данни, от които трябва по автоматичен път да разберем какво можем да очакваме на изхода (пр. два вида животни: котки и кучета) и чак след това можем да определим колко от тях имаме в базата от снимки.

Microsoft ще плати 19 млрд. долара за тази компания

Каква е разликата между изкуствен интелект, машинно самообучение и дълбоко самообучение?

Както споменахме ИИ системите трябва да взимат решения и да се самообучават. Те са базирани на машинното самообучение, което с само средство за постигане на изкуствени интелект. Дълбокото самообучение по сложната версия на преходния термин и е най-общо казано невронна мрежа, използваща множество скрити слоеве или "hidden layers" които подпомагат нелинейното взимане на решения в по сложни ситуации. Само посредством тях можем да разграничим котките от кучетата в нашия пример.

Възможно ли е да се предскаже бъдещето

Как се тества интелигентността на машините?

Всяка система се тества различно. Повечето ИИ системи служат за решаването на определен проблем. Все още сме далеч от използването на роботи, използващи ИИ, с които можем да разговаряме свободно на всякакви теми. Но и това е просто въпрос на време. Най-общо казано всяка ИИ система се измерва с даден параметър на точност и се самообучава според случая спрямо него. Тук възниква въпросът, какъв е този параметър и отговорът е: зависи за какво служи ИИ системата и към какво се стреми по дизайн.

Как изкуственият интелект променя нашето ежедневие?

Според няколкото примера, които дадохме тук, може да се види истинската същност и предимствата на такъв вид ИИ системи. При всички случаи ИИ са създадени, за да правят живота ни по лесен. Като един базов пример бих казал, че най-малкото, което могат да направят машините за нас, е да отнемат от нас задачи, които са досадни или твърде еднообразни и ще могат да се извършват от машини не само в модерните фабрики за коли, но и в нашето ежедневие, във всеки дом.

Google ще помни "всичко" вместо потребителя

Какво ни очаква в бъдеще, ще заменят ли машините хората?

Това вече се случва. Има статистика, която казва, че 85% от обявите за работа през 2030-та година не се знае какви ще бъдат. Само това, може да ни покаже колко много ще се промени нашият живот в следващите 5-10-15 години. Това съвсем не означава, че хората ще изчезнат. Просто означава, че начинът, по който работим, ще бъде различен.

Къде е България в развитието на технологиите, основани на изкуствен интелект?

Иска ми се да вярвам, че България ще засили развитието си в тази насока и ще го направи час по-скоро. Няма много време за губене, ако искаме да сме лидери в региона и да генерираме огромен инвестиционен интерес към страната ни. Това обаче трябва да се заложи като реална работеща стратегия за България, за да води до лидерската позиция на страната ни и да бъдем новатори, а не да реагираме на това, което става на Запад. За България, като проспериращ център в информационните технологии (ИТ) се говори отдавна. Затова ние трябва да водим в тази част на света. Изкуствения Интелект е новото голямо нещо и то вече е тук. В момента има доста интересни компании, които се занимават с ИИ в България и ми се ще да вярвам, че това е само началото.

Аз и моите колеги от "Innovatia Valley" смятаме, че България разполага със специалистите с необходимия опит и огромен потенциал да бъде водещ център за развиване на продукти и услуги, базирани на изкуствения интелект. Българските специалисти имат и идеите, които да получат признание на световно ниво. Мечтата и целта ни е да създадем благоприятната среда за експериментиране и развиване на идеи със свобода и размах при умерени нива на риск.

В България към момента само единични проекти прилагат елементи на изкуствения интелект в реални продукти и бизнес модели. Целта ни е да обединим усилия, за да подпомогнем средата да стане по-адекватна и да се създаде по-стабилна екосистема от компании, развиващи продукти с изкуствен интелект. Отправям предизвикателство към най-високите кръгове в държавата ни, за да се вземат необходимите мерки посредством, които да бъдат насочени големите инвестиции към нас.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 2 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 3 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 5 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 6 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 7 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 8 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 8 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 9 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 9 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 9 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 9 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 9 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 9 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 10 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 10 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 10 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите