Още по темата

След няколко години строеж и известно забавяне, Apple най-сетне е готова с новата си централа. Тя ще се казва Apple Park и официално ще отвори врати през април. Намира се в сърцето на долината Санта Калара, Калифорния.

Тогава ще започне и поетапното местене на служители от старите сгради на Apple. Сред първите, които ще сменят офиса си е и изпълнителният директор на Apple Тим Кук. Apple планира за шест месеца да премести над 12 000 от своите служители. През това време ще продължават по-малки довършителни работи и оформянето на парковото пространство. Всичко трябва да приключи до края на лятото.

Apple разработва услуги с добавена реалност за iPhone

Макар Apple да не е коментирала финансовите детайли на проекта, се смята, че той е струвал на компанията над 5 млрд. долара. Сградата е уникална по своя дизайн като е кръгла и изцяло облицована от стъкло. Компанията твърди, че са  използвани най-големите парчета извито стъкло в света, за да се постигне желаният дизайн. На покрива на сградата има и хиляди соларни панели, които осигуряват 17 мегавата енергия.

Източник: Apple

Сградата е с обща площ над 260 000 кв.м. Близо 9300 кв.м. са отделени са огромната фитнес зала за служителите на Apple. Предвидени са няколко ресторанта, лаборатории за разработка и тестове на нови технологии и др.

Ерата на Apple приключи, смята Питър Тийл

Централата е разположена на терен с обща площ над 70 хектара. По-голямата част от тях са отделени за огромен парк, в който има над 3 км. алеи за разходки, градинки, пейки, беседки, изкуствено езеро, овощна градина и много места, които ще позволяват на служителите да работят извън офисите си на открито. В парка има над 9000 дървета, а централата се захранва на 100% единствено от възобновяеми енергийни източници.

Седем малко известни факта за Apple

Основната сграда най-вероятно ще стане и най-голямата постройка в света, в която циркулацията на въздуха е изцяло по естествен път. Тя е изчислена така, че да не се нуждае от отопление или климатици в продължение на поне 9 месеца годишно. Проектант на Apple Park е самата компания в сътрудничество с архитектурния опит на Foster + Partners.

На територията на централата ще има още голям паркинг с покрив от соларни панели, магазин на Apple, който ще е отворен за посетители. Гостите и почитателите на компанията ще имат достъп и до части от парка и до едно от кафенетата.

Входът на зала "Стив Джобс"
Входът на зала "Стив Джобс" Източник: Apple

На най-високия хълм на територията на Apple Park е разположена и новата зала за събития. Тя има 1000 места и в нея Apple ще провежда срещи със служители, конференции и представянията на новите си продукти. Залата ще се казва "Стив Джобс" в чест на основателя на компанията, който всъщност е дал и идеята за построяването на цялата централа още през 2011 г.

Залата също е с впечатляващ дизайн. Тя е вкопана в земята, като отвън се вижда само нейният покрив. Той е издигнат върху 6-метрови стъклени витрини, които образуват цилиндър. Самият покрив е от карбон и е боядисан в метален цвят. Диаметърът на стъкления цилиндър е малко над 50 метра.