Още по темата

Европейският съюз обсъжда законова рамка, която да даде своеобразни "човешки права" на роботите. Представители на Европейския парламент са започнали дискусии за приемане на правила, които да оформят рамката за използване на роботи за развитие на икономически потенциал и да се гарантира сигурността на изкуствения интелект, съобщава онлайн изданието ZDNet.

Целта е правилата да бъдат валидни за всички страни-членки на ЕС и по този начин да се даде пример на останалия свят. В противен случай рискува да изостане и да не бъде с водеща роля в тази технология, а да се съобрази с правилата на другите, предупреждава комисията на ЕП.

IBM разработва робот, който да се грижи за възрастни хора

Според нея трябва да се създаде нова агенция, която да е за роботика и да има правомощия да управлява и етичните въпроси по темата. Тя ще трябва да регулира и кой да бъде отговорен за отражението на роботите върху обществото, икономиката, околната среда. На първо място тя трябва да обсъди автономните автомобили, които да имат подобаващи застраховки и регулации.

Робот нападна човек на изложение в Китай

След това трябва да се обърне внимание и на самите роботи, които ще влязат в ежедневието като помощници и дори служители. Комисията предлага да се въведе статут на "електронна персона", която да има своите права, но и отговорности и да може да бъде търсена отговорност при инциденти. Какви точно ще са тези права и задължения е предмет на обсъждане и приемане от въпросната агенция. Трябва да се предвиди и отражението на роботите върху икономиката, доходите на хората, данъците и др.

Роботът, който ще „живее” с хората

Препоръчва се роботите да бъдат задължени да имат и допълнителни системи за защита, които да позволяват на човек да изключи робот във всяка ситуация независимо какво се случва. Трябва да се обсъди и използването на роботи в случай на война. Накратко, темата е много обширна и важна, която задължително трябва да се обсъди, защото е навлизането на роботите в ежедневието е неизбежно.