Накратко

  • 6063019

Европейската комисия (ЕК) е обвинила Facebook в предаване на подвеждаща информация по време на придобиването на чат приложението WhatsApp, съобщава агенция Reuters. Сделката няма да бъде развалена, но социалната мрежа може да бъде глобена.

През 2014 г. Facebook обяви, че придобива WhatsApp за около 22 млрд. долара. Процесът по придобиване трябваше да бъде одобрен от регулаторите в страните, където двете компании предлагат услугите си.

Германия готви глоби за Facebook за фалшиви новини

През лятото на тази година Facebook обяви, че WhatsApp ще започне да споделя информация за потребителите си със социалната мрежа. Това провокира разследвания от някои регулатори на страните-членки, а ЕК е започнала собствена проверка, която е завършила със съмнение, че Facebook е предала "некоректна или подвеждаща информация по време на придобиването на WhatsApp", коментира комисарят Маргарет Вестагер.

Google и Facebook ще блокират фалшивите новини

Проверката на ЕК е оставила впечатление, че техническата възможност за обмен на тази информация е била на лице през 2014 г., когато двете компании са се сливали, но това не е било упоменато. Комисията е одобрила сделката без да е наясно с това.

Facebook има срок до 31-ви януари 2017 г. да даде своя отговор. ЕК може да глоби компанията с 1% от годишния ѝ оборот през 2015 г., което ще е равно на около 179 млн. долара.

Говорител на Facebook коментира, че компанията е уверена, че проверката ще завърши с положително решение. "Тя ще потвърди, че Facebook действаше добронамерено", казва компанията. Според нея тя навреме е предала необходимата информация и най-вероятно става дума за недоразумение. Компанията обещава да съдейства напълно на ЕК при проверката.