Още по темата

Стартъпът „Верде дизайн“, който спечели приза „Най-добра студентска компания на България“ на „Джуниър Ачийвмънт България“, заминава за Португалия. В Лисабон младият екип, съставен от три момичета от Лесотехническия университет,

ще се бори с още 21 европейски стартъпа за приза „Най-добра студентска компания на Европа“. 

Разработката на „Верде дизайн“ е нов вид автобусна спирка, наречена „Виритас“. Тя комбинира практична конструкция, която да задоволи потребностите на чакащите, без да създава затруднения, и озеленен покрив, подобряващ местните условия. 

Покривната растителност ще участва в усвояването на въглеродния диоксид, охлаждането на околния въздух и увеличаване на прахозадържащата повърхност. Освен това ще удължи живота на хидроизолацията и ще предпази конструкцията от външно въздействие. 

Спирката предоставя места за сядане и осигурява защита от вятър и дъжд. Снабдена е с апарат за билети, който има и информационна роля. Изделието разполага със собствено осветление, съобразено с формата и комфорта.

Мечтата на дамите от „Верде дизайн“ е да имат собствен бизнес, свързан с проектиране и изграждане на зелени пространства – паркове и градини, системи за вертикално и покривно озеленяване. 

Вертикалното и покривното озеленяване

са сравнително нови за нашата страна. Прилагането им в големите градове тепърва набира скорост и стартъпът, създаден в рамките на програмата „Стартъп“ на „Джуниър Ачийвмънт България „ ще се бори за една от челните позиции в този бранш.