Още по темата

Сайтовете за онлайн запознанства се радват на голяма популярност, което ги прави и мишена за много измамници. Полицията на Лондон публикува статистика, от която става ясно, че британците масово стават жертви на измами в сайтовете за запознанства, съобщава онлайн изданието CNET.

Според данните на полицията средно един британец става жертва на подобна измама на всеки три часа. Много често измамените се разделят и с големи парични суми.

Пет невероятни истории от дълбокия и таен интернет

Обикновено потребителите получават писма от атрактивни профили, с които започват да комуникират. След няколко дни, получават и молба да помогнат финансово за решаването на различни проблеми. Други пък искат пари, за да могат да си издадат документи за емиграция и да пристигнат в страната. След като парите бъдат преведени някои от измамниците прекъсват контакт, но други продължават комуникацията с надеждата в последствие да поискат още пари. Понякога дори се разиграват сложни сценарии, при които любимата се оказва задържана на летището и трябва да се платят още пари за документи и такси. Едва след дни потребителят осъзнава, че е бил измамен.

Компютърни трикове за фенове на технологиите

Според полицията реалният брой измамени е доста по-голям, тъй като статистиката е базирана само на получените оплаквания, а много хора не подават сигнали. 45% от подалите сигнал казват, че измамата е имала "значителни последници" върху тяхното здраве и/или финансово състояние. Средната сума, която жертвите губят е 10 000 британски лири.

Фалшива версия на Super Mario Run мами потребителите

Освен това полицията регистрира ръст на измамите от 32% за двегодишен период от 2013 г. до 2015 г. В периода 2015 г. - 2016 г. общо почти 40 млн. лири са били загубени чрез подобни измами, а подадените сигнали са 3889. Една четвърт от жертвите са хора на над 50-годишна възраст. Освен това 61% от измамените са жени, а 66% от измамниците са мъже.

Детективи разкриват измами чрез социалните мрежи

Паралелно проучване на ФБР също предупреждава за ръст на онлайн измамите в сайтовете за запознанства. Там също най-честите мишени на измамниците са жени. Обикновено те са на над 40 години и разведени или вдовици. Преди три години 66-годишна жена от Калифорния е станала жертва на рекордна подобна измама и се е разделила с 500 000 долара.

Полицията съветва хората да са особено внимателни в сайтовете за запознанства и да не се поддават на емоциите, бързайки да започнат връзка. Те препоръчват на потребителите и да проверяват профилите и снимките чрез търсачките и разбира се, никога да не изпращат пари на хора, които не познават, независимо от повода.