Още по темата

Boeing представи новото поколение скафандри, които ще се използват от астронавтите в "космическото такси" на компанията. Скафандрите са много по-удобни и модерни спрямо сегашните, които използват американските астронавти.

Те са с около 40% по-леки и тежат около 5.5 кг. Те са направени от по-комфортни и удобни материали. Новите скафандри дават и доста по-голям диапазон на движение на тялото, например възможност за сядане. Премахнат е и металният обръч около врата, който прави връзката между скафандара и шлема и е заменен с удобен цип.

Boeing смята, че ще стигне Марс преди Мъск

Самият шлем също е по-удобен и широк. Визьорът също е уголемен, за да улеснява периферното зрение. Вътре в него е вградена и система за комуникация.

Механизмите за свързване на маркучи за въздух са на по-удобно място и се управляват с едно движение на ръката. В случай на необходимост, в скафандъра може бързо да бъде създадено налягане. Устойчив е и на огън в случай на пожар.

След 20 години "От Марс ли идваш?" ще е актуален въпрос

Сменен е и механизмът за поставяне на ръкавици с нов, който е по-лесен и устойчив. В пръстите на ръкавиците има допълнителни нишки, които позволяват на астронавта да работи с всякакви устройства със сензорни дисплеи. Подобрена е и вентилацията на скафандъра, което го прави по-комфортен и намалява нуждата от допълнително охлаждане.

Всеки скафандър ще се изработва според индивидуалните мерки на съответния астронавт. Това позволява съобразяване с неговите предпочитания и уникални черти, за да направи скафандъра още по-лесен за носене.

Скафандърът ще влезе в употреба още следващата година. Тогава Boeing ще изстреля в космоса своя първи модул CST-100 Starliner, който ще се скачи с Международната космическа станция.