Още по темата

Boeing представи своите концепции за космическа транспортна система, която да улесни пътуванията между Земята и Марс. Изчисленията показват, че ще е много по-евтино и лесно хората и товарите да се извеждат до космическа станция, от която да бъдат препращани към Марс.

Човекът не може да живее на Марс без генетични промени

Проектът на Boeing се разработва заедно с НАСА и е част от състезание на космическата агенция, което търси най-практичното решение. Първата фаза на проекта на Boeing е т.нар. Deep Space Gateway. Това ще бъде космическа станция, която ще е в орбита около Луната. На нея ще има постоянно човешко присъствие и ще може да се използва както от финансирани от правителства мисии, така и от частния сектор.

Транспортната капсула за пътуванията до Марс
Транспортната капсула за пътуванията до Марс Източник: Boeing

Станцията ще извършва научни експерименти и ще бъде транспортен център. На нея ще могат да се приемат и изпращат товари и екипажи до различни мисии. Първоначално те ще са на къси разстояния, например до Луната. Постепенно станцията ще стане отправна точка към Марс и да бъде дом на Deep Space Transport Vehicle - космическата капсула, която ще отведе хората до Марс. Към нея ще може да се добавят модули за кацане или за спускане на товари и роботи.

Тръмп иска НАСА да изпрати човек на Марс през 2033 г.

След 20 години "От Марс ли идваш?" ще е актуален въпрос

Според Boeing станцията може да бъде сглобена със само четири изстрелвания на ракети и това може да се случи още през първата половина на следващото десетилетие. Това съвпада и с основния стратегически план на НАСА, който предвижда мисията до Марс да бъде през десетилетието, започващо от 2030-та година.

СПОРТ Gong.bg