Още по темата

McLaren направи това творение в чест на великия Аертон Сена. Дизайнът му е потресаващ, но и двуполюсен, тъй като не малко критици се изказаха двупосочно по темата. Но от McLaren не се притеснява, тъй като тяхното извинение е, че автомобилът е направен с цел върховна динамика, за което аеродинамиката е била водеща. И ниското тегло, тъй като моделът предлага съотношение мощност спрямо маса от 660 к.с. на тон тегло.

Новият модел от Ultimate Series използва хибридната технология от P1 и еволюция на 4,0-литровия битубо V8 двигател. Той е по-лек и по-мощен от 720S, а това значи, че McLaren Senna предлага наистина впечатляваща динамика.

Причината за горното твърдение се крие във факта, че това е автомобилът, в който е вграден най-мощният двигател, монтиран в уличен модел на McLaren. Познатият 4,0-литров V8 мотор (M840TR) е доразвит и генерира 800 к.с. и въртящ момент 800 Нм. Той се „пълни” от двойка „ултра нискоинерционни” турбини.

Огромното крило отзад не само прави колата да изглежда страховито, но той е един от най-иновативните, монтирани в уличен модел. Изработен от карбон, спойлерът е само на 1219 мм над пътя в най-високата си точка, когато автомобилът е неподвижен. Той обаче променя постоянно позицията си, когато автомобилът е в движение, за да гарантира оптимална притискаща сила. Той действа и като въздушна спирачка по време на рязко спиране.

От карбон е изработен и двойният дифузьор. Неговата роля е да притиска задната ос към пътя.

Подобно на всички най-брутални супер автомобили, McLaren Senna е фокусиран единствено върху водача, като е изхвърляне цялото оборудване, което би увеличило теглото. Дизайнерите на McLaren са устояли на изкушението за се отърват от пътническата седалка, но тя е единственото излишно нещо от тяхна гледна точка.

Всичко това е направено, за да се постигне тегло на автомобила от 1198 кг без течности. Така Senna е станал най-лекият модел на McLaren след дебюта на легендарния Ф1 през 90-те..

Комбинирайки изключителна динамика в ограничена серия (ще бъдат направени само 500 бройки), не е изненада, че McLaren Senna ще е скъпо удоволствие. За момента цените важат само за Великобритания, където моделът ще стартира от цена 750 000 британски лири, което е малко над 850 000 евро.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

Volvo XC40 води, а не следва (тест драйв)

Лондонското черно такси се възроди с електромотор и 130 км пробег

Opel Insignia е отличник по отношение разходите за експлоатация