Още по темата

Колелото е едно от най-простите и в същото време ефективни устройства създадени от човека. Вече хилядолетия то изпълнява безупречно различни функции, основната от които е да направи възможно движението по сушата на превозни средства.

Бъдещето обаче изисква нова концепция за това как изглеждат и работят колелата. В свят, където електрическите автомобили се управляват от специализиран софтуер и сензори, традиционната концепция вече не върши работа.

Ето защо от „Гудиър“ ( Goodyear) проектираха Eagle-360. Производителят на автомобилни гуми не само е променил обвивката, но и съдържанието, създавайки колелата на бъдещето.

Първо, те имат формата на сфера. Целта на тази промяна не е само постигане на впечатляващ футуристичен външен вид, а огромно увеличаване на маневреността.

Автомобил с такива колела може да паркира и да се движи без проблем в тесни пространства, да прави невъзможни към момента завои, да бъде лесно управляван от софтуер.

В каучука на новите концептуални колела са вградени сензори, които предават на автономното управление на колата, информация за пътните и метеорологични условия. А ако системата на автомобила е свързана с облак в интернет, данните могат да се използват и от останалите превозни средства на пътя.

Под сферичната форма на гумите на новите колела се крие задвижване с магнитна възглавница, което осигурява тиха работа и минимален спирачен път.

Самите гуми са принтирани цели, на 3D принтер. А структурата им е подобна на скелета на корал, което позволява да променят твърдостта си в зависимост от условията на пътя.

Представете си такова дрифт каране с новите сферични колела. Резултатът ще бъде съвсем различен: