Още по темата

Японският автомобилен гигант „Тойота” и американската компютърна компания „Майкрософт” ще си сътрудничат в създаването на нов „смарт автомобил”.

За тази цел ще бъде откритa нова компания, базирана в Тексас (САЩ), която ще се занимава с обработка на огромно количество данни от автомобилите, използвайки „облачната система” на "Майкрософт".

Идеята е да бъдат създадени по-съвършени самоуправляеми коли роботи, определяни от "Майкрософт" като "гигантски смартфони", които ще бъдат в състояние да разбират навиците и нуждите на своя собственик.

Например, колата ще си спомня любимите маршрути и предварително ще запазва паркинг място за водача си, след като получи разрешение от него.

Автомобилите освен това ще имат възможността да се свързват и с други коли с такива системи, за да получават бърза информация за това какъв е трафикът, след което ще изчисляват с максимална точност за колко време шофьорът може да стигне до крайната точка.

Колите ще могат да следят и за здравословното състояние на своите водачи, като ще изчисляват пулса и други здравни характеристики с помощта на допира на волана.

Това няма да е първият умен автомобил. Технологичният "Гигант" от години се занимава с усъвършенстването на новото поколение возила. Миналата година те представиха и най-новата си кола робот: