Mercedes-Benz S 560e: S-класата на хибридите (тест драйв)
Източник: netinfo
5

И ма само два фактора, заради които обичам Щутгарт. Първият е Porsche, а вторият – Mercedes-Benz. Иначе, без да одобрявам ремонта на ул. Граф Игнатиев и крилатата тема за плочките пред „Свети Седмочисленици”, Щутгарт е градът с най-много ремонти, които някога съм виждал. Всичко е разкопано и в прах, но автомобилите се движат така, сякаш няма никакви ремонтни дейности. Аз също съм участник в това движение, но за мое най-голямо удоволствие - седя в S-класа. По-точно: в най-новото попълнение в гамата на S-Class, а именно S-Class 560е, радващо се на третото поколение хибридна технология на Mercedes-Benz.

Колкото впечатлен бях от факта, че един цял град може да е разкопан и барикадиран като след въздушна атака от преди 73 години, толкова поразен останах от снежнобялата лимузина, с която си проправях път към Wagenhallen, едно от най-модерните днес места днес в Щутгарт.

РАЗГЛЕДАЙТЕ В ПОДРОБНОСТИ S-CLASS 560E И E-CLASS 300E & 300DE

Паркирам S 560е пред една от многото зарядни станции и слизам, за да разгледам бъдещето на електрическата мобилност на Mercedes-Benz. В различни експозиции са подредени хибридни Е-класи с бензинови и дизелови двигатели, хибридни С-клас седан и комби, първият в света автомобил, задвижван от водород и литиево-йонна батерия – GLC F-CELL, а по средата на това изобилие стои EQC. Предстои да тествам и него, но на първо време ще ви разкажа за споменатите току що модели, защото те ще са в основата на цялата електрификация на гамата на Mercedes. А и S560e ще е първият от тези модели, който ще дойде в България до края на ноември.

Също толкова впечатляваща бе и експозицията в залата, където бе демонстрирана цялата технология, която в момента стои в основата на EQ стратегията на Mercedes-Benz: платформата на GLC F-CELL (резервоар за водород, литиево-йонна батерия и електромотор), т. нар. мек хибрид, разположен между 9-степенната скоростна кутия, литиево-йонна батерия, зарядни станции и др.

До 2022 г. концернът ще предлага над 130 електрифицирани вариант – от 48-волтови версии, през плъг-ин хибриди до 100-процентови електрическите модели. Първият от тях е Mercedes EQC, но през 2022 г. Daimler ще има на пазара 10 изцяло електрически модела, които през 2025 г. ще съставляват между 15 и 25% от общите продажби на Mercedes. Всички тези планове чух лично ръководителя на продуктовите стратегии и планиране в Mercedes Йоханес Райфенрат.

Но най-впечатляващото, което Райфенрат сподели, бе фактът, че той, заедно с екипа си от 100 човека, работят по моделите, които трябва да се появят на пазара в периода 2025 – 2039 година!

Първото поколение хибридна технология на Mercedes прави дебют през 2009 г. в S400 Hybrid. Мощният 15 kW електромотор е свързан директно за двигателя с вътрешно горене без съединител. Това означава, че той възстановява енергия по време на спиране и подпомага ускорението, но без да може да задвижва автомобила сам. Второто поколение на технологията идва през 2014 г. в S500 Plug-In Hybrid. Електромоторът вече е 85 kW, комбиниран с 245 kW (333 к.с.), която комбинация гарантира динамика, съпоставима с тази на 8-цилиндров модел. Лимузината вече може да се движи до 33 км само на ток (NEDC).

За задвижването на моя тестови автомобил се грижи трето поколение хибридна технология, чийто параметри са впечатляващи. S560e разчита на 3,-литров V6 двигател с 367 к.с. и 500 Нм, работещ съвместно с електрически мотор с 90 kW (121 к.с.) и 9-степенна автоматична трансмисия. Комбинираната мощност е 476 к.с. и 700 Нм, които гарантират на огромния автомобил ускорение до 100 км/ч за 5 секунди. Тези параметри са с 40 к.с и 51 Нм повече спрямо предишния S500 Plug-In Hybrid, но по-важното е, че въртящият момент е идентичен, а конските сили повече спрямо конвенционалния S560.

Mercedes-Benz CLS 400d продължава да е еталонът за подражание (тест драйв)

BMW X2 е кросоувър аналогът на горещите хечбеци (тест драйв)

Infiniti Q50 Hybrid е на легален допинг (тест драйв)

Audi A7 55 TFSI: прекрасен силует, интериор и пътно поведение (тест драйв)

Организаторите умишлено бяха направили маршрутите само в града, където е най-голямата сила на плъг-ин хибридите, тъй като можеш да се движиш само на ток. В този случай говорим за до 50 км, но по-скоро реално имате гарантирани минимум 40 км само на ток. По-любопитното е, че, докато предходните плъг-ин хибриди включваха ДВГ-то при малко по-силното натискане на педала на газта, сега това е в миналото. Той се включва само при натискане на педала на газта до ламарината, но иначе електромоторът си върши работа чак до 130 км/ч, черпейки енергия само от литиево-йонният пакет с капацитет 13,5 kWh. За зареждането му са необходими час и половина, ако се използва новото поколение зарядна станция Wallbox, а за пет часа ще се зареди на 100% от домашен ел. контакт.

На пътя водачът винаги има последната дума по отношение на начина на задвижване и управление, той като може да контролира четирите режима на хибридното задвижване (HYBRID, E-MODE, E-SAVE и CHARGE) и петте програми за задвижване.

Не възнамерявам да навлизам в подробности по темата безопасност и автономно управление. Ще се задоволя да кажа само, че S560е е върхът на сладоледа: изглежда невероятно, още по-невероятно е усещането, което имаш в интериора му, а задвижването е последната дума на техниката. Луксът и комфортът са на нивото, заради което сравнението „Mercedes и всички останали” се е затвърдило толкова дълбоко сред автомобилистите в България.

Mercedes-Benz E300e
Mercedes-Benz E300e

Не исках да слизам от този автомобил, но пък не се върнах много назад, защото Е-класата е само идея по-назад от топ лимузината като технологии и комфорт. Иначе бензиновият хибрид разчита на същия 90-киловатов електромотор и литиево-йинни батерии с капацитет 13,5 kWh, но двигателят е 2,0-литров с четири цилиндъра. Интересното е, че комбинираният въртящ момент от 700 Нм е идентичен като на S560e, но мощността е по-малка – 320 к.с., като ускорението до 100 км/ч трае 5,7 секунди. Пробегът на ток отново е до 50 км спрямо 33 км на предишното поколение Е350е, а по каталог моделът изразходва 2 л/100 км бензин. Изминах около 20 км до летището в този автомобил, като на борд компютъра ми даде разход на гориво 0,4 л/100 км.

Много по-любопитен е фактът, че Mercedes въвежда и дизелов хибрид, нещо, което м днешно време звучи като оксиморон. Но Е300de комбинира 2,0-литров турбо дизел със 194 к.с. с електромотор, за да предложи комбинирана мощност от 306 к.с. и 700 Нм.

За мен е доста стряскащо, че при движение в който и да е от посочените автомобили, не се чува никакъв шум, буквално. В града двигателят не се включва до изчерпване на батерията, защото няма как да вдигнеш над 130 км/ч (броят на камерите е безобразно висок), а всеки един от тези автомобили е така обезшумен, че безбройните товарни машини около вас сякаш не издават и звук. Това е леко стряскащо. Затова ви предлагам, ако някога посещавате Щутгарт, отскочете до съседния (на не повече от 15 км) Еслинген, който е най-красивото градче, което съм посещавал в Германия. Бирата е евтина, храната чудесна, спокойствието е завладяващо, а камбаните на четирите катедрали са зашеметяващи. Под ярките октомврийски лъчи бялата S-класа сияе на безплатното си паркомясто в центъра на градчето. Време ми е да седна (или легна) на задната седалка, но преди това ще изпия една бира и предавам ключа на колегата.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Jaguar XF 2.5d AWD: Дизелът все още няма равен (тест драйв)

Fabia няма претенциите на Polo, но дава най-добро от него (тест-драйв)

(Ford)Focus-мокус, Golf ще бере ядове (тест драйв)

ГоляМ(5) кеф. Тестваме BMW M5, М4 и М2 на „Серес” (тест драйв)

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Израел ликвидира третия човек в йерархията на "Хамас"

Свят Преди 20 минути

При мащабна операция в болничния комплекс "Аш Шифа" в Газа са били убити десетки палестински бойци, арестувани са над 200 души

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

ЕС ще санкционира лица и институции, свързани със смъртта на Навални

Свят Преди 30 минути

Все още не се съобщава официално кой попада във въпросния списък

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Макаците и хората: Как се ограничаваме с възрастта?

Любопитно Преди 1 час

Макаците се изолират социално като хората с напредването на възрастта

Правителство или нови избори? До 12:00 ч. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да имат решение

Правителство или нови избори? До 12:00 ч. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да имат решение

България Преди 2 часа

В понеделник президентът Румен Радев връчи проучвателния мандат за кабинет на Мария Габриел

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

Гледат мярката за неотклонение на Червения пират

България Преди 2 часа

След като СРС отмени задържането му под стража и не наложи друга, Илко Захариев беше освободен

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 2 часа

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 2 часа

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

<p>Специалист от ВМА с ценни съвети срещу пролетната умора</p>

Как да преодолеем пролетната умора

България Преди 2 часа

Ценните съвети на д-р Йоанна Маринова, психиатър в Клиниката по психиатрия на ВМА

<p>Готви ли ни изненада времето в следващите дни</p>

Времето във вторник: Облаци с валежи от дъжд

България Преди 2 часа

През страната ще премине студен атмосферен фронт

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Apple преговаря с Google, за да използва Gemini в iPhone

Технологии Преди 2 часа

Компанията обмисля да използва и ChatGPT на OpenAI

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 9 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 9 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

Митрополит Николай: Не желая да съм кандидат за патриарх

България Преди 10 часа

Считан е за един от основните претенденти за патриаршеския престол

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 11 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 11 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите