Бяла магия, добра поличба или просто... Suzuki Vitara S (тест драйв)
Източник: Христо Петров
4

П редсказание е последната дума, която някой в автомобилната индустрия би се осмелил да ползва, но въпреки това не мога да се сдържа и да не кажа, че появата на новата Vitara през 2015 г. бе като добра поличба.

Компактният SUV, световен модел за компанията, продължи да разпръсква добрата си магия върху нас, в частност мен, като отново върна Suzuki в чартовете. Формулата на успеха му се крие в лесно на пръв поглед уравнение: това е автомобил, който държи нещата прости, точно по средата, без да изпъква ярко в дадена област, но предлагащ абсолютно всичко, за да е сред лидерите на пазара.

Вижте нашата красива галерия "Suzuki Vitara S: Бяла магия"

Нещата стават още по-сладки при Vitara S, топ изпълнението на модела. Не се лъжете, S не означава спортна динамика. Но означава един Sупер готин турбо двигател, чийто разход го доближава до дизеловите аналози, да не кажа, че и изпреварва някои от тях. Останах изумен от показаното след 550 км пробег, че дори и сега не си вярвам, но борд компютърът на лъже. При това говоря за бензинов двигател, комбиниран с чисто новата автоматична трансмисия на компанията. Перфектна комбинация.

Източник: Христо Петров

Черна магия, бяла магия… това са глупости. Но изненадващо за мен, започвам да си тананикам Black Magic Woman, която Сантана изкачи до №4 в чартовете в САЩ и Канада през 1970 г., нещо, което не се отдаде на Fleetwood Mac предишните две години. Не знам защо, но Vitara S наистина ме омагьоса. Не си връзвам червени конци по китките, страх от уроки нямам, но автомобилите са моят живот и магия в последните 17 години. Карал съм всьо и вся, и не мога да кажа, че Vitara е най-бляскавият автомобил от всички, но успява да предложи една чудесна комбинация от он- и офроуд пътно поведение, открояващ се дизайн, супер автоматик и невероятен разход на гориво, които силно ме впечатлиха. А не бих казал, че не се притеснявах от аурата на всеможещото извън пътя предишно поколение, която тежеше над наследника му. За моя огромна изненада – новата Vitara се справя много добре извън пътя, повече от очакваното. В това се убедих лично преди година, когато бе лансиран моделът. Сега наблегнах на нещо, което тогава му липсваше: автоматик. Чисто нов, работещ с чисто новия 1,4-литров BoosterJet бензинов турбо двигател. С тази комбинация се концентрирах основно върху поведението на автомобила на пътя, където повечето му клиенти ще го използват. Бих казал, че с возията си Vitara S се превръща в един от еталоните в класа.

Източник: Христо Петров

Японският производител правеше SUV-ове много преди класът да се взриви и да се нароят безброй кросоувъри. Това Suzuki прави от 1970 г., когато показа малкия, достъпен 4х4 в лицето на Jimny през 1970 г. Първата Vitara се появи 18 години по-късно (1980), а в последствие Grand Vitara постави стандарти в офроуда, които дълго бяха еталон. Новата Vitara дойде с коренно различна концепция – якият офроудър отстъпи място на софроудър, който ще се кара предимно на асфалта. Но Vitara продължи да изповядва неостаряващите ценности за здравина и надеждност, като сега те са допълнени с атрактивен дизайн, отлично поведение на пътя, но и много добро поведение извън него, възможности за цветова персонализация, които много разчупват визията на модела, нови трансмисии. Vitara S подсилва това впечатление допълнително с различната си радиаторна решетка и атрактивните 17-цолове черни джанти, а също и кутиите на страничните огледала, които сега са изпълнени в цвета на купето, а не на покрива. Да не забравя и LED фаровете.

Източник: Христо Петров

Най-впечатляващото при Vitara S е комбинацията между новите 1,4 BoosterJet бензинов турбо двигател, работещ в перфектен синхрон с новия 6-степенен автоматик. Такъв на Suzuki липсваше, тъй като вариаторът им се справя със задачите си доста под моите разбирания и предпочитания. Сега нещата са коренно различни. Неочаквано за мен, тъй като установих, че 6-степенния автоматик работи чудесно. Предавките се сменят много плавно и бързо, каквото не бих казал за автоматика в Mazda CX-3 (за която кола мисля, че е най-добре изглеждащият в момента масов кросоувър на пазара), която карах седмица след Vitara S. На тема автоматик от Suzuki може да се поучат и във Ford, но ще спра със сравненията дотук. Своята магия автоматикът разпръсква в съвместната си работа с новия 1,4-литрон турбо бензинов двигател, който също заслужава само адмирации.

Източник: Христо Петров

Това е най-малкият двигател във Vitara – дизелът и другият бензин са с обем 1,6 – но той е най-мощният и дава тази инжекция от динамика, която липсваше на модела. Той осигурява на Vitara много по-голяма възможност и спокойствие при изпреварване, а това се дължи и на допълнителните 64 Нм, с които общият им брой достига 220 Нм. С 1,6-литровият бензин наистина ти трябва добър тайминг при изпреварване, да вкараш правилната предавка и да имаш дистанция, тъй като двигателят не реагира толкова бързо. Новият агрегат неутрализира всичко това. Не, не казвам, че линейното му ускорение е зашеметяващо със своите малко над 10 сек за спринт до 100 км/ч. Казвам, че е изключително гъвкав и пъргав. Въпросните 220 Нм въртящ момент идват при едва 1500 об/мин и са на твое разположение чак до 4000 об/мин (още един параметър, по който си прилича с дизелов мотор). Страхотна еластичност, пасваща идеално с плавната работа на автоматичната трансмисия. И сега нещото, което наистина ме втрещи: след 550 км пробег, Vitara S показа среден разход от 6,8 л/100 км! Бензинов двигател с автоматична трансмисия. Седмица по-късно карах Mazda CX-3 с идентичен по параметри бензинов мотор, но при доста по-малки външни габарити, но въпреки това Mazda-та показа 7,3 л/100 км (най-ниският разход).

Източник: Христо Петров

Как да не се впечатли човек от тези параметри, когато Марешки още не е отворил бензиностанция в София. Тайната на всичко това се крие в друг изумителен факт: теглото на Vitara S е само 1235 кг. При това със стандартно All Grip задвижване на 4-те колела. По-малкият от него Nissan Juke тежи с 200-ина кила повече. Но ниското тегло има още един голям плюс: спомага много за стабилното поведение на пътя. Динамиката на модела изпълва в режим Sport, но не си позволих волности със семейството ми на борда, а и по празниците около Великден натоварения трафик и многото съботно-неделни шофьори не са предпоставка за нещо подобно.

Източник: Христо Петров

За финал оставям интериора, който не блести с някакви луксозни изцепки. По-скоро е наблегнато на ергономията. Възможности за цветова персонализация има и тук, като в този конкретен случай е наблегнато на червения цвят. Седалките са удобни, кожа и велур с червени шевове, червени са шевовете и по кожения волан, а в червено са изпълнени декоративните пръстени на вентилационните отвори, както и на скоростомера и оборотомера. Въпросното приборно табло е стандартно, но лесно за разчитане, докато 7-инчовият дисплей на централната конзола реагира малко бавно на допир. Не мога обаче да не отбележа най-голямата забележка. Тя е свързана с неприятното усещане, което оставя твърдата пластмаса, използвана за таблото и вратите. Да, знам, тя е по-устойчива на времето, но вече сме 2016 г. и такава пластмаса не трябва да има място в един модерен кросоувър.

Източник: Христо Петров

Suzuki Vitara S няма амбицията да се мери с премиум конкурентите си, той е направен да устои на времето, като инженерно е проектиран да носи истинска наслада от шофирането. Това, че изглежда много атрактивно и е много просторен, допълва многоликия му образ. Един е проблемът, който виждам в битката му с хитовете в този клас. Цената на Vitara S след т. нар. Green Bonus от Suzuki, е цената от 49 890 лв., с 10 000 лв. повече от аналогичен като двигател и трансмисия Opel Mokka. Успокоението е, че S-ката ползва данъчен кредит при оперативен лизинг

Технически характеристики:

Suzuki Vitara S 1,4DITC All Grip

Размери
Дължина, мм: 4175
Широчина, мм: 1775
Височина, мм: 1610
Междуосие, мм: 2500
Маса, кг: от 1235

Двигател
Вид: редови, 4-цилиндров, турбо
Работен обем, куб. см: 1373
Макс. мощност, к.с. при об/мин.: 140 при 5500
Макс. въртящ момент, Нм при об/мин.: 220 при 1500-4000

Динамика
Макс. скорост, км/ч: 200
Ускорение 0-100 км/ч, сек: 10,2
Среден разход на гориво, л/100 км: 5,5
Вредни емисии СО2, г/км: 128
Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 49 890

КОНКУРЕНТЪТ
Opel Mokka 1,4 NET

Размери
Дължина, мм: 4278
Широчина, мм: 1777
Височина, мм: 1658
Междуосие, мм: 2555
Маса, кг: 1361-1504

Двигател
Вид: редови, 4-цилиндров, турбо
Работен обем, куб. см: 1364
Макс. мощност, к.с. при об/мин.: 140 при 4900-6000
Макс. въртящ момент, Нм при об/мин.: 200 при 1850-4900

Динамика
Макс. скорост, км/ч: 191
Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,9
Среден разход, л/100 км: 6,5
Вредни емисии СО2, г/км: 149
Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 39 450

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

Калин Стоянов: В момента се търсят лъжесвидетели по отношение на мен

България Преди 6 минути

Министърът каза, че не се обмисля вариант за друг главен секретар на МВР

Мъж загина при пожар в Силистра

Мъж загина при пожар в Силистра

България Преди 1 час

По първоначални данни той е починал вследствие на задушаване

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

Тенев: Виждал съм Стефан Димитров в КАТ, преди това никога

България Преди 2 часа

Бившият шеф на КАТ коментира обвиненията, че разследваните Стефан и Марин Димитрови били близки с него и той ги е запознал с Бойко Рашков

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 2 часа

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 2 часа

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Джош Хартнет

Джош Харнет е сериен убиец с прякор "Касапина" в новия филм на Шаямалан

Любопитно Преди 3 часа

Филмът се очаква по световните екрани след няколко месеца

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

Катастрофа с бременна жена край град Шипка

България Преди 3 часа

Причината за инцидента е отнето предимство

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

Заловиха рекордно количество хероин на "Капитан Андреево"

България Преди 4 часа

Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

Има ли риск от епидемия от коклюш в Кюстендил?

България Преди 4 часа

От началото на годината в областта има осем случая на заразени с болестта, като пет от тях са деца

<p>Китай има нова стратегия, за да &quot;печели войни&quot;</p>

"За да печели" войни": Китай създава нови сили за киберзащита

Свят Преди 5 часа

Те са "стратегически клон" на въоръжените сили, заяви говорителят на китайското министерство на отбраната У Цян

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 5 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 6 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 6 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 6 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 6 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака