Още по темата

Руската интернет компания Yandex, известна като "руският Google" разработва автономен автобус, който може да се движи по улиците без шофьор, съобщава сп. Fortune. Компанията обяви и сключено партньорство с "Камаз", където акционери са правителството, Daimler и финансирания от правителството проект NAMI, който разработва автономни превозни средства.

Партньорството цели създаването на малък автономен автобус. Yandex ще осигури специалисти по компютърни науки, изкуствен интелект, разпознаване на глас и др. За сега компаниите не дават особено много детайли по проекта, тъй като той още е в начална фаза.

Полицай спря кола без шофьор на "Гугъл" за... бавна скорост

Все пак NAMI съобщава, че планира да започне първите тестове в началото на следващата година. Първоначалните цели са автобусът да събира 12 души и да е изцяло електрически. Трябва да може да изминава около 200 километра преди да се налага презареждане. Автобусът ще обикаля града, като ще приема заявките на пътниците чрез мобилно приложение. За сега компаниите на коментират срок, когато ще са готови с проекта.