4

С транно е как се променя човек. Думите комби, всъдеход и седан за мен бяха символ на скука и всичко онова, което един 23-годишен мъж не харесва в автомобила. Но сега, 20 години след началото на моята кариера като автомобилен журналист, стигам до извода, че съм се променил много. Продължавам да съм фен на т. нар. хотхечове и на многото „коне”, но такова удоволствие бих си позволил 1 пъти седмично, при това само сам на борда.

Проблемът за мен е, че табутата от моята бурна младост сега ме привличат все повече. Не съм вярвал, че някога ще напиша следващите няколко реда, но ето че и този ден дойде за мен. Тъй като нямам възможността да притежавам два автомобила (единият за забавление), то откривам кола, която да съчетава перфектно моите разбирания за семеен автомобил. И това е класическото комби на Peugeot.

Зад волана на Peugeot 508 SW

И под „класическо” имам предвид факта, че тук не говорим за повдигнат модел от калибъра на Audi Allroad, който е перфектната комбинация между няколко автомобилни класа, по-добрата алтернатива на SUV. Не, тук говорим за типично комби, което обаче е взаимствало от чара и идеите на т. нар. shooting break, а тук за еталон може да маркирам Porsche Panamera Sport Turismo.

Източник: Vesti.bg

До неотдавна комби автомобилите за мен бяха свързани с определенията „скучен”, „разумен”, „пенсионерски”, „компромисен” вариант за семеен автомобил. Peugeot 508 SW пълната противоположност на всичко това. Той е доказателство, че едно просторно комби не трябва да е ръбато, кашонообразно и скучно. Сравнен с Passat Estate и Superb Estate, новият 508 SW изглежда като концептуален автомобил, който по погрешка се е озовал в ръцете ми, а не в залите на „Палекспо”, където се провежда автомобилният салон в Женева.

Тестваме чиста формула за удоволствие от шофирането: Suzuki Swift Sport

Тестваме върха в баварската гама: BMW 750i & M760Li

Да, задницата на 508 SW не е толкова секси като тази на 508 Fastback, но комбито е истински хит в сегмента си с тази визия, изпреварвайки моят доскорошен фаворит – комбито на Mazda6. Достатъчно е да обърнем внимание на тези LED бивни (които Peugeot нарича ноктите на лъва), ниският и издължен силует (новото 508 SW е с 6 см по-ниско от предходния модел), вратите без рамките, които за сегмента са чиста доза висша мода и разбира се задницата с преминаващия през цялата й широчина светлинен блок.

Източник: Vesti.bg

Насладата за сетивата продължава и вътре. Тук няма никаква разлика със седана, който носи отличието „Автомобил на 2019 година на България”, но въпреки това си заслужава да отделя подобаващо място и на интериора. Защото 508 е наистина впечатляващ не само с характерния i-Cockpit, а с цялата архитектура: високо и изчистено арматурно табло, компактен волан, 12,3-инчов приборен панел, 10-инчов сензорен екран на централната конзола, под който са разположени страхотните пиано клавиши (които може да очаквате от луксозна лимузина, а не от практичен семеен автомобил). Материалите са страхотни, седалките също са много удобни, но на задните места пространството не е толкова голямо, колкото при някои от преките му конкуренти.

Тестваме най-продавания модел на Renault

Модерната версия на Ibiza: тестваме Seat Arona

Френският модел е много далеч от абсолютния еталон за вътрешен пространство и обем на багажника (както и никой друг не може да го конкурира) – Skoda Superb Estate (660 л), - но 508 SW предлага повече място за багаж от Ford Mondeo Estate, Mazda6 Tourer и BMW 3 Series Touring със своите 530 л.

508 SW е оборудвано със сгъващата се в съотношение 2/3-1/3 задна седалка с функция Magic Flat. Тя позволява двете странични облегалки да се сгънат моментално чрез два бутона, разположени от двете страни на багажника. Резултатът е практически равен под на багажника, който осигурява общ товарен обем от 1780 литра.

Източник: Vesti.bg

В сферата на задвижването няма нищо по-различно спрямо седана. Това ще рече 1,5-литров дизел със 130 к.с. (6-степенна „ръчка” и 8-степенен „автомат”) и два 2,0-литрови BlueHDI агрегата със 160 и 180 к.с. Бензиновите двигатели са два с обем 1,6 литра: 180 и 225 к.с.

Тестовият автомобил бе оборудван с по-маломощната версия, работеща съвместно с 8-степенната кутия на Aisin.

Забравете предразсъдъците, BMW X7 е върховна лимузина (тест драйв)

Range Rover Evoque запазва статута на модна икона (тест драйв)

Определено дизелът (в който и да е вариант) ще е по-икономичен, но и по-скъп. Разбира се винаги е от полза да имаш повечето въртящ момент в завоите през „Петрохан”, но и с тези 250 Нм 508 SW се справяше добре при излизането от серпентините нагоре, стига да не изпускаш оборотите. Делничният ден ми даде възможност да се позабавлявам през високопланинския проход. Не бих определил автомобила като най-забавния, но определено се справи повече от добре за семейно комби. Истината е, че въпреки голямата му дължина, задницата не поднесе в нито един момент. Не съм включвал режим Sport (освен Normal, Comfrot и Eco), тъй като допълнителното вдигане на оборотине на двигател с малък работен обем не е по всука ми, затова тествах основно режимите Normal и Comfort.

Източник: Vesti.bg

Изминах точно 480 км, след които върнах 508 SW със 180 бензинови „коня” при среден разход 7,0 л/100 км, след като взех колата на около 800 км пробег. Минах по супер разнообразен маршрут: магистрала (ако „Хемус” може да се нарече така), първокласни пътища, второкласни пътища, завои с изкачване и спускане, но в голяма част от времето – много лоша пътна настилка. Който е пътувал до Видин ще знае, че тази дестинация е достойна да влезе в тестовите маршрути на автомобилните компании за изпитване на окачването. А това на 508 SW се справи чудесно, гарантирайки комфорта ми, без да се чуе нито едно прискърцване на сглобката в интериора.

Източник: Vesti.bg

Слушах само „скърцането” на китарата на Ангъс Янг през говорителите Focal, но за да се порадвам на любимата ми музика, трябваше да маркирам две неща, които не ми допаднаха. Първото е свързано с USB-входа, какъвто първоначално реших, че липсва. Ако не знаете къде е, в движение няма как да го намерите. Спрях, озъртах се няколко минути и най-накрая го намерих на място, до което достъпът е много труден. Другото е свързано с липсата на камера за задно виждане, което не е логично на фона на цената от 70 000 лв. с ДДС.

Източник: Vesti.bg

Технически характеристики:

Peugeot 508 SW GT Line PureTech 180

Размери

Дължина, мм: 4778

Широчина, мм: 1859

Височина, мм: 1420

Междуосие, мм: 2793

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 180 при 6000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 250 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 230

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,0

Среден разход, л/100 км: 5,4

Вредни емисии СО2, г/км: 123

Стартова цена на модела, лв. с ДДС: 55 546

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 70 970

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Европол предупреждaва за разпространение на фалшиви реклами и обяви

Европол предупреждaва за разпространение на фалшиви реклами и обяви

Свят Преди 17 минути

Според Центъра за борба с киберпрестъпността, на територията на ЕС в момента действали десетки зловредни банди

Стачка на австрийските авиолинии: Отменени са десетки полети

Стачка на австрийските авиолинии: Отменени са десетки полети

Свят Преди 39 минути

Анулирани са и полетите между Виена и София

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 1 час

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 1 час

Чрез него приложението ще дава повече информация

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

Катастрофа в София, моторист е в много тежко състояние

България Преди 7 часа

Ударили са се кола и два мотора

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Шеф Ангелов шокира всички с решението си в Hell’s Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той даде втори шанс на талантливата Никол, която беше на крачка от напускане на надпреварата

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 9 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 10 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 10 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 11 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 11 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 12 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 13 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 13 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 13 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 14 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19