Още по темата

Автомобилното изложение в Детройт тази година показа иновации и интересни концепции, както и какво можем да очакваме на пазара. От BMW, Porsche, Lincoln, Volvo и Buick представиха наистина добри коли, които ще бъдат пуснати в продажба през 2016 г. и 2017 г.

BMW M2 излиза още тази година. Компактен седан с луксозно изпълнение и спортни възможности. Двигателят на колата разполага с 365 конски сили и 343 нютон метра въртящ момент. Шестцилиндров, битурбо, контролиран от седемстепенна трансмисия с два съединителя. Изглежда доста агресивно за седан, но все пак е BMW. Цената започва от 51 700 долара, като автомобилът ще излезе в серийна продажба през април.

Lexus
Lexus Източник: Lexus

От Lexus представиха впечатляващ дизайн със спортното купе LC 500, което изглежда вдъхновено от Toyota Supra. Автомобилът разполага с 2 + 2 места. Има 5.0-литров V-8 двигател с 467 конски сили и 10-степенна автоматична скоростна кутия. За да се намали теглото, вратите са изработени от алуминий и въглеродни влакна. Целевата група на LC 500 са младите хора. Колата се очаква на пазара през 2017 г.

Porsche
Porsche Източник: Porsche

В Porsche продължават да развиват класическите си модели. Новите 911 Turbo и 911 Turbo S излизат на пазара догодина. По тях са направени съвсем леки корекции, които обаче им дават по-голяма мощност. И двата модела печелят по 20 конски сили с нови турбокомпресори. Така битурбо шестцилиндровия двигател на 911 Turbo ще има 540 конски сили, а този на 911 Turbo S – 580 конски сили. И двата двигателя вече имат функция за динамично ускоряване, която намалява разхода на гориво. Можем да ги очакваме на пазара през март 2017 г., на цени съответно от 159 хил. долара за базовия и 188 хил. долара за S модела.

Lincoln
Lincoln Източник: Lincoln

От Lincoln искат да бъдат взети насериозно като производител на луксозни автомобили с новия Continental. Това е флагмански седан, с отличителен дизайн и много интериорни екстри като седалки с функции за охлаждане, загряване и масаж. Целта очевидно е компанията да се конкурира с германските BMW 5 и Audi А6.

Volvo
Volvo Източник: Volvo

Истинският конкурент на германците в луксозния клас обаче идва от Volvo. Това е S80. Хибрид, който комбинира турбо компресорен 2.0-литров, четирицилиндров двигател с два електрически мотора, генерирайки обща мощност от 400 конски сили. Интериорът е последен писък на технологиите, с интелигентни системи и връзка с интернет.

Buick
Buick Източник: Buick

Една от най-впечатляващите презентации направиха от Buick. Новата Avista е зашеметяващо красив концепт на 2 + 2 купе със задно задвижване и битурбо V-6 двигател с 400 конски сили. Окачването е най-доброто, което GM може да даде - Magnetic Ride Control. Целта и тук са по-младите потребители търсещи динамика и уникален стил.

Конкуренцията прави автомобилните изложения все по-интересни. През миналата година в София се проведе най-мащабното българско изложение на автомобили досега.