Още по темата

Когато човек си избира автомобил той обръща внимание на всичко, модел, комфорт, размери, дори цвят. Най-важната характеристика за една кола обаче е безопасността. Вижте кои са най-безопасните автомобили, преди да изберете своя.

10. KIA Sorento

Безопасността за възрастни хора е 90%, което е доста добре, а на децата е 83%. В тази кола автоматичните системи за аварийно спиране са отлични и следователно рискът от катастрофа е понижен.

9. Jeep Renegade

Източник: Getty Images/Guliver

Гарантира 87% безопасност на възрастните пътници и 85% на децата. Ограничителят на скоростта и автоматичната система за аварийно спиране подсигуряват джипа.

8. VW Passat

Източник: Getty Images/Guliver

Новият модел Passat осигурява страхотна защита на пътниците при катастрофи, а облегалките за глава предпазва от камшични наранявания.

7. Subaru Outback

Източник: Getty Images/Guliver

Новото Subaru Outback осигурява 85% безопастност на възрастните пъници и 87% на децата. Колата предоставя добра защита при странична и предна катастрофа. Въздушните възглавници са безопасни за децата, тъй като се активират единствено, когато пътникът е с определен размер.

6. Nissan X-trail

Източник: Getty Images/Guliver

По безопасност се доближава до Qashqai, като отбелязва 88% защита на възрастните пътници и 83% - на децата. Оборудвана е с ISOFIX монтажни точки на двете външни задни седалки, както и на шофьорската седлака.

5. Nissan Qashqai

Източник: ЕПА/БГНЕС

Този Nissan е една от малкото коли, които предлага цялосна защита на шофьора. Qashqai получава отлични оценки на тестовете за безопасност на шофьора. Сигурността на възрастните пътници в автомобила е 88%, а на децата - 83%.

4. Mercedes GLA-class

Новата GLA - класа е сред отличниците на тестовее по безопасност и притежава редица мерки за сигурност. Оборудвана е с въздушни възглавници, предупреждение за отклонение, предпазни детски ключалки и др.

3. Mercedes C-class

Източник: Getty Images/Guliver

Новата C-класа притежава изобилие от електронно оборудване. Системата за безопасност на колата е отлична, а сред някои основни характеристики са автоматично затягане на коланите и система за предупреждение на сънливост.

2. Land Rover Discovery Sport

Източник: ЕПА/БГНЕС

Този джип получава максималните 5 звезди по безопасност на EuroNCAP. Колата има оценки от 93%, 83% и 69% по отношение на безопасността за възрастни, деца и пешеходци. Най-безопасният оф-роудър.

1. Volvo V40

Източник: Getty Images/Guliver

Една от най-безопасните коли, които можете да си купите. Получава 5 звезди в тестовете на EuroNCAP, като разбива всички рекорди на института. Най-вече се отличава с първата в света въздушна възглавница за пешеходци. При удар на пешеходец предния капак на V40 се отваря, като на върха му се издува завеса от въздушни възглавници, които омекотяват удара.