Още по темата

Tesla е на ръба на криминално разследване от прокуратурата на Калифорния заради коментарите на Илон Мъск. Това съобщава агенция Bloomberg, като се позовава на двама свои източници. Говорител на Tesla пък казва, че компанията действително е получила молба да представи доброволно документи пред американския Департамент по правосъдие.

Мъжът, обвинен в педофилия от Мъск, ще съди милиардера

Мъск обяви тайландски спасител за педофил

"Миналият месец, след като Илон обяви, че обмисля да свали компанията от борсата, Tesla получи доброволно искане за документи от Департамента по правосъдие и съдейства по темата. Не сме получавали призовки, искане за даване на сведения или друг официален процес. Уважаваме желанието на Департамента да получи информация по темата и вярваме, че въпросът ще бъде решен бързо, след като прегледат информацията, която са получили", казва говорител на Tesla пред BusinessInsider.

Илон Мъск разкри кой ще е първият турист до Луната

Инвеститори притискат Мъск да се извини за скандалите

Прокуратурата обаче все още не е коментиралата темата. Според Bloomberg, разследването е започнало още миналия месец, след като Мъск обяви, че обмисля да свали компанията от борсата и средствата за това са осигурени. В последствие обаче Мъск обяви, че е казал това на база на "увереност", че арабски фонд ще участва в подобна сделка. След това заяви и че се отказва от намеренията си.

Цената на акциите на Tesla обаче се повиши значително след като Мъск обяви първоначалния си план. След като Мъск се отказа от него, цената на акциите отново се понижи, а след новината за поредното разследване, този път криминално, акциите поевтиняха с още над 4,4%.

Именно заради този първоначален ръст, сега прокуратурата проверява за потенциална измама. Проверката е в начална фаза и може да отнеме няколко месеца преди да се реши дали се повдигнат някакви обвинения и да се започне пълно разследване. Разбира се, има възможност проверяващите да не открият нещо притеснително и да се откажат, но дори и тази предварителна проверка вече се отразява негативно както на акциите, така и на и без това накърнената репутация на Tesla.

Мъск: Това е най-трудната и болезнена година за мен

Двуличието на Илон Мъск, който ще направи Tesla частна с пари от Саудитска Арабия

През тази година скандалите съпътстват Tesla почти постоянно. Дълго време компанията не можеше да изпълни първоначалните си планове за увеличаване на производството на Model 3, което бави значително изпълнението на поръчките. След това беше критикувана и за качеството на изработката на някои от автомобилите си. Самият Мъск също постоянно се намесва в скандали и така вниманието не е насочено към автомобилите и постиженията на компанията, а към многото проблеми около нея.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram