Още по темата

Лавината се отприщи и изглежда, че няма кой да е спре. През 2030 г. властите в Париж ще забранят движението на автомобили с бензинови и дизелови двигатели, съобщава Reuters.

Управителите на френската столица са уверени, че този техен ход ще ускори масовото навлизане на електромобилите и развитието на нужната инфраструктура за тях. Нещо повече, властите не изключват възможността забраната за движение на конвенционални автомобили по улиците на града да бъде въведена много по-рано. Те разглеждат възможността отказът от бензина и дизела да съвпадне с Летните Олимпийски игри през 2024 г.

Към този момент в Париж вече действат редица ограничения за експлоатацията на стандартните автомобили с ДВГ. В града съществува свободни от автомобили зони, като редовно се провеждат дни, поощряващи неизползването на автомобила. Освен това, собствениците на автомобили над 20-годишни възраст, които бъдат установени в рамките на града, са заплашени от сериозни глоби.

Знаем, че властите във Франция възнамеряват да забранят дизеловите и бензиновите автомобили през 2040 г. Правителството обещава, че в скоро време съществено ще разшири програмата за поощряване на отказа от традиционния автомобил в полза на електромобила.

На държавна помощ ще могат да разчитат французи, които се откажат от дизеловите си автомобили от пред 1997 г. За бензиновите модели годината е 2001 г.

Знаем също, че във Великобритания също са планира забрана на ДВГ през 2040 г. Към момента британското правителство е отделило 255 млн. лири за борба със замърсяването на въздуха в градовете. Възможност за отказ от традиционните автомобили се разглежда в Германия, Норвегия, Холандия, Китай, Индия и др.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

Четете още:

Новият Karoq изпревари премиерата си на автосалона в София

Daimler ще има 5 завода за батерии до 2019 г.

ФОТОСЕСИЯ: Красавицата и звярът: Ина Вучкова и BMW M760Li