Още по темата

Преди дни Федералният административен съд на Германия разреши на местните градски управи да забраняват старите дизели в градовете си, което решение вероятно предизвести смъртта на дизела в страната. Подобен ход, макар и не толкова драстичен, ще предприеме и Албания. Тя също е сред най-бедните държави, не е членка на ЕС, но въпреки това ще забрани вноса на автомобили, произведени преди 2009 г.

Целта е да се намали замърсяването на въздуха, тъй като именно старите автомобили са един от основните замърсители. За тази мярка съобщи албанският министър на туризма и околната среда Бленди Клоши в предаването „Отворено студио” на тиранската телевизия „Нюз 24”.

Вижте във видеото мерките, които предприемат в различни градове в Европа, срещу замърсяването на въздуха

Албанското правителство ще забрани вноса на автомобили, по-стари от десет години, считано от датата на производство. Старата кола замърсява четири пъти повече в сравнение с нов автомобил, каза Клоси.

Пита се в задачата: защо една бедна страна има желание и воля да направи подобна стъпка, макар не толкова радикална като в Германия, а в България никой не смее да направи нещо по въпроса?

Ясно е, че сме бедни, но здравето на човека е най-важното. Потвърждават го данните на Федералната служба по околната среда на Германия, която вчера излезе с информация, че годишно в страната от преждевременни заболявания, причинени от азотния диоксид (NO2), умират близо 6000 човека. По-смущаващото е, че бяха предоставени доказателства, че замърсяването на въздуха идва в основна степен от дизеловите автомобили.

Службата уточнява, че ежегодно 1 милион души заболяват заради високите нива на азотен диоксид, а нивата на токсични частици в 70 града са по-високи от наложените ограничения за спазване на стандартите на въздуха.

Със сигурност България също ще бъде принудена да предприеме нужните мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. Защото да сложиш контейнери в центъра на София, в които да се изхвърлят стари дрехи, за да не бъдат изгаряния, е най-смешната палиативна мярка, за която съм чувал.

Но както вчера ЕК започна наказателна процедура срещу България заради ДДС върху горивата, така в един момент ще бъде започната подобна процедура и заради мръсния въздух.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Българската Sin S1 е най-странната кола на салона в Женева

Шокиращи параметри за Rimac C_Two: до 96 км/ч за 1,85 сек

Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe e всичко онова, което CLS не е