Още по темата

Вероятно дебатът „ЗА” и „ПРОТИВ” ще става все по-ожесточен в идващите години, след като все повече автомобилни компании обявяват плановете си за масово преминаване на автомобилите на ток.

Всяка от страните в този дебат се опитва да докаже своята теза, позовавайки се на проучвания, експерти, прогнози и други. Поредното изследване звучи доста силно като изказани тези. То касае ефекта на електромобилите върху околната среда. Проведено е от Джонатан Лесер (Jonathan A. Lesser), президент на Continental Economics. Публикувано е от Manhattan Institute.

Проучването, може да го изтеглите цялото тук, твърди, че електромобилите няма да повлияят зле на природата. Не, те ще окажат опустошително влияние върху нея, света и бъдещето на планетата ни. Цитирайки данни, получени от американската Energy Information Administration (EIA), докладът твърди, че масовото навлизане на електромобилите „ще увеличи общите емисии на серен диоксид, азотни оксиди и фини частици” спрямо отделяното сега от автомобилите с ДВГ и рафинериите взети заедно.

Проучването признава факта, че нивото на емисии CO2 ще спадне в резултат на масовото навлизане на електрическите автомобили, но това понижение ще е точно нула, ако се погледне общата картина на индустриално отделяните емисии в САЩ. Спадът, казва Лесер, ще е само „1% от общото прогнозно количество индустриални СО2 емисии до 2050 г.”

Много интересно заключение прави проучването по отношение на субсидиите, отделяни при покупката на електромобил. Общото количество пари, което американците ще платят, за да подкрепят тези, които купуват електрически коли, ще възлиза на над $100 млрд. само в Калифорния. Тези пари ще бъдат платени, твърди специалистът, от „потребителите с ниски доходи, които не могат да си позволят да закупят ZEV (Zero Emission Vehicle), но които понасят по-голямото финансови бреме за поддържащата инфраструктура.”

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

BMW 630d GT e бегач на дълги разстояния (тест драйв)

С новия S60 Volvo зачерква дизела

Tesla Model X изтегли Boeing в Книгата на рекордите Гинес