Дързост и красота, епизод 2008 (тест драйв)
Източник: #preso_petrov
2

Н овото начало за Peugeot дойде, когато компанията реши да се препозиционира към луксозния сегмент. Бях силно скептичен тогава, но сега се убеждавам в правотата на този ход. При това за пореден път, след като 2008 ме накара да изпитам същото силно чувство на привличане, каквото изпитах, когато тествах и 208.

Дежа вю. Това словосъчетание изрича Нео в първата „Матрица”, когато вижда черната котка на стълбите. Обяснението на Морфeй е за грешка в Матрицата. Точно на грешка в системата ми изглежда и това 2008, но в най-положителния смисъл. Причината е, че новото Peugeot 2008 е нещо, което изпъква изключително силно в претъпкания сегмент на компактните кросоувъри.

Зад волана на Peugeot 2008

И ако дизайнът е крещящо привлекателен, то 2008 изпъква и с още един силен коз в своя полза: моделът дебютира едновременно с конвенционално и електрическо задвижване. На електрическото 2008 ще обърна специално внимание, когато пристигне в България. Сега ще наблегна на добрия стар бензин, опакован в изключително привлекателни форми.

Източник: #preso_petrov

А те вървят заедно със задълбочени проучвания на маркетинг специалистите. Генералните изводите са, че около 1/5 от клиентите търсят автомобил, който изглежда по-голям от обикновен хечбек. Може и да не ви се вярва, но около 90% от клиентите в този сегмент не се нуждаят от задвижване на четирите колела. Дори не се интересуват от него, защото за тях далеч по-важно е да седят по-високо и да се радват на откроим дизайн. Именно този откроим дизайн е водещ при избора на нов автомобил в сегмента на компактните кросоувъри.

Източник: #preso_petrov

Е, Жил Видал е направил избора им доста лесен, защото дизайнът на Peugeot 2008 е може би най-смелият сред този на конкурентите му, експериментиращ с възприятията на клиентите.

Роди се звезда: тестваме новото Peugeot 208

Ford Ranger: Елитният корпус на щурмоваците (тест драйв)

Да, аз много харесвам как изглеждат Kia Stonic, Renault Captur и Nissan Juke, но Peugeot 2008 излиза с едни гърди напред. Дизайнът му е изключително модерен, дори дързък, изпъстрен с множество детайли, които вероятно ще са проблем, ако колата трябва да посети „тенекеджия”. Дори панелите на вратите имат едни характерни ръбове, оформящи триъгълници, които биха затруднили и най-добрия майстор от съседния блок.

Източник: #preso_petrov

Новият модел няма абсолютно нищо общо с този, който заменя. Той е със 141 мм по-дълъг от него, но по-важното е, че самият дизайн променя визуално пропорциите на модела с изтеглените в краищата колела и изместеното по-назад челно стъкло. Дизайнерският екип на Peugeot е избрал една доста вертикална предна част, завършваща с хоризонтален капак на двигателя, което придава на модела класическо SUV-излъчване. Към това добавям страхотния оранжев цвят, контрастиращ с хрома и гланцирания черен цвят на колонките и тавана, за да завърша облика на 2008.

Източник: Peugeot

Дързостта и красотата се пренасят и в интериора на 2008. Тук оформлението и материалите са на нивото на модел, позициониран два класа по-високо в автомобилната йерархия. С две нива по-високо в развитието си е скочил и типичният i-Cockpit. Няма нищо ново спрямо хечбека, но не мога да не изтъкна новия дизайн на арматурното табло, дигиталните прибори, които виждате в 3D (в няколко различни изгледа). Ако сте по-навътре в автомобилната тема ще знаете, че този 3D i-Cockpit е дело на българския клон на „Вистеон”. Но дори и да не сте, това е факт, който трябва да се повтаря при всеки възможен случай.

Източник: Peugeot

Радващи за окото са пиано клавишите, а сензорни повърхности в основата им дават достъп да мултимедийната, климатичната и други системи. Материалите са меки и приятни на допир, кожата от най-високо качество, а 10-те високоговорителя на аудио системата Focal (с 515-ватов усилвател) осмислят една добра сетлиста. Тестовият модел бе и с голям панорамен покрив, но всичко това идва на доста солена цена. Но ще стигнем и до нея. Тук ще отбележа, че мястото в областта на краката отзад не е от най-просторните, а обемът от 434 л (VDA V210) би трябвало да е достатъчен за дълга лятна почивка.

Източник: #preso_petrov

Много плюсове може да изтъкна и за возията на 2008. Моделът, както и 208, стъпва върху последната платформа СМР за малки автомобили. Въпреки че новият модел е със 141 мм по-дълъг от предшественика си, той е по-корав и почти не слага допълнителни килограми към теглото. Платформата осигурява на PSA Group и голяма гъвкавост, тъй като 2008 (и механично идентичният DS 3 Crossback) се предлага и с електрическо задвижване, както споменах в началото.

Nissan Juke е призван да се влюбиш в него (тест драйв)

Песен за огън и лед: тестваме BMW X4 M Competition

Окачването отпред е MacPherson, а отзад торсионна греда. Тя усуква леко задницата на доста неравните ни магистрали, но като цяло возията е стегната, дори малко по-твърдичка от необходимото с тези 18-ки, с които бе оборудван тестовият модел. Воланът е по-мек за моите предпочитания, но като цяло 2008 е един от задоволителните за шофиране автомобили в класа.

Източник: #preso_petrov

За задвижването му се грижат три 1,2-литрови, 3-цилиндрови двигатели с мощност 100, 130 и 155 к.с. Последният се предлага само за GT (като тестовата кола). Дизелите са два с обем 1,5 литра и мощност 102 и 130 к.с. Бих предположил, че те няма да се търсят много, тъй като бензиновият със 130 к.с. ми изглежда идеалната опция за случая. Давам това предположение след 700 км с версията със 155 к.с. Тя е доста пъргава и ми показа 6,6 л/100 км в края на пътуването. Затова предполагам, че 130 к.с. с 8-степенен автоматик ще са идеални за това купе, което тежи около 1200 кг. При това ще е и доста по-евтино от топ изпълнението на 2008, което карах аз.

VW Golf 8: кралят е мъртъв, да живее кралят (тест драйв)

1,4 л/100 км, но с 300 к.с. и 520 Нм: Opel Grandland X Hybrid4 (тест драйв)

Трябва да отбележа още един факт, който ми направи много добро впечатление. Моделът е добре обезшумен, въпреки вертикалната си предница. Да, характерният звук на 3-цилиндровия двигател се чува отчетливо, но аз визирам паразитните шумове отвън. Агрегатът става още по-пъргав в режим Sport, но тогава се усилва и звукът от работата му, затова аз предпочетох нормалния режим на работа. За отбелязване е и отличната му работа с 8-степенната трансмисия (единствена в класа).

Източник: #preso_petrov

За накрая съм оставил цените, за които обаче не мога да използвам горните суперлативи. Цената на 2008 започна от 34 918 лв. с ДДС за версията със 100 к.с., нивото на оборудване е Active. С 8-степенния автоматик може да се оборудва версията със 130 к.с., като цената на модификацията (Active) започва от 41 904 лв. Със 7-степенен автоматик и 130 к.с. идва Renault Captur (Zen), но на 39 110 лв. Дизеловият 1,5 BlueHDi се предлага във версия със 102 к.с. и 130 к.с. (8АТ), като първият започна от 38 687 (Active), а вторият от 47 238 (Allure). От конвенционалните модификации най-скъпа е моята тестова машина, която започва от 54 558 лв., а тестовият автомобил бе цели 61 648 лв. с ДДС. При Captur най-скъпа е версията dCi 115 7EDC (Intens), чиято цена е 44 790 лв.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Peugeot 2008 GT PureTech 155

Размери

Дължина, мм: 4300

Широчина, мм: 1770

Височина, мм: 1530-1550

Междуосие, мм: 2605

Тегло, кг: 1205

Двигател

Тип: редови, 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1199

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 155 при 5500

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 240 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 208

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,2

Среден разход, л/100 км: 6,2

Вредни емисии СО2, г/км: 140

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 54 558

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 61 648

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 6 минути

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 15 минути

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 39 минути

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 41 минути

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 1 час

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Apple патентова нов тип батерия за смартфони

Технологии Преди 1 час

Тя е по-мощна, по-здрава и по-малка

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

Кирил Петков: Всеки трябва да си поеме отговорността, ред е на президента

България Преди 1 час

Ако направим вота 2 в 1, това дава възможност едно цяло провеждане на избори да бъде спасено, каза съпредседателят на ПП-ДБ

Бойко Борисов с молба към президента

Бойко Борисов с молба към президента

България Преди 1 час

Лидерът на ГЕРБ с молба кой да не бъде служебен премиер

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е на управляващата "сглобка"

България Преди 1 час

Това каза председателят на ПГ на „Има такъв народ“ на излизане от сградата на президентството

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

Раздадоха наградите "Икар", ето кои са отличените артисти

България Преди 1 час

Театралните награди бяха връчени от Съюза на артистите в България (САБ) снощи на церемония в Народния театър

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Северна Корея цензурира дънките на британски телевизионен водещ (ВИДЕО)

Свят Преди 2 часа

"Никога не съм се възприемал като опасен подривен империалист - обикновено ме смятат за доста уютен и безобиден", казва телевизионният водещ

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

Разбиха мащабна схема за търговия с лекарства

България Преди 2 часа

При обиските е открит е инсулин, който липсваше на пазара

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

"Да се завърнеш в бащината къща...": 137 г. от рождението на Димчо Дебелянов

България Преди 2 часа

Творчеството на Димчо Дебелянов го прославя като „поетът на любовта, на тихата скръб, на цъфналите вишни“

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

Радев: Започвам среща с всички потенциални премиери - днес, утре, ако се наложи и в почивните дни

България Преди 2 часа

Това заяви президентът, след като ИТН върна празна папката с третия мандат

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Децата на Майкъл Джексън присъстваха на лондонската премиера на "MJ: Мюзикълът"

Любопитно Преди 2 часа

Принс, Парис и Бланкет Джексън присъстваха на премиерата на "MJ: Мюзикълът" в Prince Edward Theatre в Лондон

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

Отиваме на избори: ИТН получи и върна празна папката с мандата

България Преди 2 часа

Правителството, което управляваше през тези 9 месеца, отдавна сме определели като вредно, затова се радваме, че тази 9-месечна агония приключва, заяви Ивайло Вълчев