Още по темата

Германският министър на транспорта Адреас Шойер е заплашил концерна Daimler с глоба в размер на 3,75 млрд. евро по подозрение, че част от моделите са оборудвани с лъжлив софтуер, написа в петък списание Spiegel.

Този материал идва, след като миналият понеделник, по време на среща при закрити врати, Шойер е поискал обяснение от Дитер Цече, босът на Daimler, за броя на вановете и автомобилите с марка Mercedes-Benz, които трябва да бъдат ремонтирани. Тази среща е била във връзка с открит от германския регулатор нелегален софтуер в един от моделите на концерна.

Spiegel, без да цитира източници, пише, че Шойер е изявил загриженост, че може да са засегнати общо 750 000 автомобила Mercedes, като на всеки един да бъде наложена глоба до 5000 евро.

Говорител на транспортното министерство е заявил в имейл, че производителят и министерството са се договорили да изяснят много комплексните технически въпроси, свързани с емисиите от дизеловите автомобили.

Миналият месец на Daimler бе наредено от регулатора KBA да върне в сервизите вановете Vito, оборудвани с 1,6-литров дизелов двигател от Renault, тъй като те нарушавали правилата за вредни емисии.

Daimler заяви, че ще оспорва решението на KBA да класифицира софтуера му като нелегален, като при нужда ще стигне до съда, макар да вярва, че всичко е в нормите.

Spiegel твърди, че има достатъчно доказателства, че дизеловите двигатели на Mercedes C-Class също са манипулирани и представители на компанията ще бъдат привикани в министерството, преди в края на месеца да се проведе нова среща между Шойер и Цече.

В материала се казва, че още 80 000 автомобила може да се наложи да минат през сервизите.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Производството на Tesla Model 3 излиза само $28 000

Тръмп заплашва, че ще блокира вноса на луксозни немски автомобили

Светът ще се нуждае от „поне” 10 гигазавода за батерии до 2025 г.