Още по темата

Утре BMW ще представи мистериозен електрически автомобил, като най-вероятно става въпрос за дългоочаквания i5, но под формата на някаква концепция, предшестваща серийния модел. Много по-интересно е, че компанията даде тази заявка, обявявайки, че до 2025 г. марката ще пусне на пазара 25 „зелени” модела, като 12 от тях ще са с изцяло електрическо задвижване.

„Делът на електрифицираните автомобили ще се увеличава постепенно в моделния ред на всяка една от нашите марки. Мога да потвърдя, че такива автомобили ще се появят в спортното ни подразделение BMW M, а също и при Rolls-Royce”, заяви генералния директор Харалд Крюгер.

Към момента BMW инвестира допълнителни средства в модернизация на своите заводи, които през 2020 г. трябва да започнат да произвеждат автомобили с всякакъв вид задвижване, включително хибридно и напълно електрическо.

Серийната версия на i5, чийто предвестник трябва да видим утре на автосалона във Франкфурт, ще се появи обаче едва през 2021 г. Обещанията са, че тя ще предлага пробег между 500 и 700 км. Очакванията са, че електромобилът ще бъде снабден с автономна система за управление от трето ниво. Такава технология трябва да може да насочва автомобила при самостоятелно маневриране, престрояване и дори изпреварване. В такива ситуации водачът трябва да е в готовност да поеме контрола във всеки един момент.

На изложението баварците ще покажат обновения i3, който вече има и по-спортна версия i3s. Тя разчита на модернизиран синхронен електромотор, чийто капацитет е нараснал до 184 к.с. и 270 Нм. Това е с 14 к.с. и 20 Нм повече спрямо стандартния модел.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

Четете още:

PSA Peugeot Citroen публикува реалния разход на своите автомобили

Opel Crossland е X(екс)-тра привлекателен (тест драйв)

Електрическо бъдеще за Jaguar и Land Rover