Още по темата

Новият 6-годишен план на Алианса звучи внушително. Малкият-голям човек на руля на Renault-Nissan-Mitsubishi (Dacia, АвтоВАЗ и Datsun) явно въобще не е впечатлен от факта, че от няколко месеца ръководения от него Алианс е най-големият автомобилен производител в света. Той иска тази позиция да бъде узурпирана за дълго време напред. Изводите може сами да си извадите от представения от него стратегически план Alliance 2022.

Под негово ръководство отдавна се върви към унификация на продуктите. Сега тя ще бъде издигната до нови висоти, което ще рече, че ще се продават едни и същи автомобили, но с различни марки. Всички компании в рамките на Алианса ще използват 4 платформи, и до края на 2022 г. трябва да се продават общо 14 млн. коли годишно. Ежегодната синургия трябва да достигне 10 млрд. евро, а доходите на Алианса да достигнат $240 млрд. (+30%).

До края на периода в програмата трябва да бъдат лансирани 12 електромобила на пазара. През 2020 г. ще се появи „ново семейство” електромотори. Групата ще разчита на опита на Mitsubishi с хибридните автомобили, използвайки новата технология PHEV във всички модели от сегменти С и D.

Алиансът обещава, че през посочения период литиево-йонните батерии вече ще трябва да осигуряват пробег до 600 км по цикъла NEDC, като цената им трябва да спадне с до 30%.

Скоростта на зареждане на батериите също ще нарасне значително. Алиансът смята, че за 15 минути батерията ще може да се заради за пробег от 230 км (NEDC), като към края на 2016 г. съотношението е било 15 минути за 90 км.

За периода до 2022 г. 40 модела ще се сдобият с режим за автономно управление от различно ниво. В тази насока ще се партнира с японската DeNA и френската Transdev.

До края на 2022 г. компаниите в Алианса ще използват съвместно 22 двигателя от общо 31 (а не 14 от 38, какъвто е случаят в края на 2016 г.).

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

Четете още:

Топ мениджър на BMW нарече пикапа Mercedes X-Class „ужасен”

Mack извади тежката артилерия Anthem

Електрическа версия за всеки нов модел на Honda в Европа