Още по темата

Apple дължи много на успеха на iPhone. Компанията в голяма степен е това, което е днес, благодарение на своя смартфон, който ѝ носи най-много приходи. Но тя съзнава, че това няма да е вечно и наближава времето, когато нова технология ще измести смартфона. Според Apple това ще е добавената реалност, съобщава агенция Bloomberg.

Според източниците на агенцията, добавената реалност е избрана лично от изпълнителния директор на Apple Тим Кук. Той е твърдо решен това да е новият голям бизнес на Apple. Добавената реалност е технология, която наслагва виртуални елементи върху видео, което се заснема и показва на дисплея в реално време. Разликата с виртуалната реалност е, че добавената комбинира видимото от обектива в реалния свят с виртуалния.

USB оръжие унищожава всякакви устройства

Три проблема застрашават бъдещето на Интернет

Това създава повече възможности за интерактивно съдържание. Например карта, която да насочва движението, да излиза информация за разпознати от системата обекти и забележителности. Възможно е чрез добавената реалност да се показват менюта и оферти на ресторанти, покрай които се минава, информация за продукти в магазините и др. Разбира се, може да се играят и игри, които превръщат дома в игрално поле.

Според Кук потенциала на на добавената реалност да промени бизнеса и света на технологиите е толкова голяма, колкото беше на смартфона. Той смята, че хората ще използват добавената реалност по няколко пъти на ден и подобно на смартфона, тя ще се превърне в част от живота на човека.

Технологичните гиганти спешно затягат сигурността

Apple вече е формирала екип от свои служители, които да разработват технологията. Сред целите са както създаване на необходимия софтуер, така и на хардуера. В екипа има и бивши инженери на други компании, които са работили за виртуалните очила Oculus Rift, Microsoft HoloLens и др. Има и специалисти по визуални ефекти от Холивуд.

Android изпреварва Windows за най-популярна платформа

Агенцията твърди, че Apple работи по няколко продукта с добавена реалност, включително и очила, които да се свързват безжично с iPhone. Те обаче са в доста ранна фаза на разработка. Въпреки това Apple Планира да подготви и пусне първите услуги с добавена реалност по-рано, директно в iPhone. Разбира се, компанията не коментира темата. тъй като повечето устройства и разработки в момента са експериментални, те може да не се реализират или да бъдат променени в процеса на работа.

Юбилейният iPhone ще бъде значително по-скъп

Една от първите функции, които може да се появят, е възможност за камерата на iPhone да променя фокуса на снимката след като тя е направена, както и да се избира обект от кадъра, който да бъде завъртян. Също така се работи по добавянето на визуални ефекти в реално време върху лицето на човек, подобно на филтрите на Snapchat. Все още няма яснота дали някоя от тези функции ще е готова навреме за iPhone 8 и юбилейния модел, които се очакват през септември т.г.