5

Apple записа исторически успех като стана първата американска компания с пазарна капитализация над 1 трилион долара. Освен това в момента тя е и единствената компания в света, която има толкова голяма стойност. Но според нейният изпълнителен директор Тим Кук това не е от чак толкова голямо значение.

Huawei измести Apple и е втора при смартфоните

Увеличава се интересът към евтините смартфони

Историята на Apple започва съвсем не на шега на 1-ви април 1976 г. Съоснователи на компанията са Стив Джобс и Стив Возняк. Според първоначалните планове трябва да има и трети съосновател - Роналд Уейн. Той обаче напуска още преди Apple да е официално регистрирана и взима само 800 долара за акциите си в нея.

Samsung показа "нечупим" гъвкав дисплей

Android P ще е най-мащабният ъпдейт от години

Apple следва класическия път на ИТ гигантите и първият офис на компанията е гаражът на родителите на Джобс. Возняк поема разработката на компютрите на Apple, докато Джобс се заема предимно с бизнес дейността.

Третият служител на Apple е Майк Маркула, който е и ангел-инвеститор и дава на компанията 250 000 долара. С негова помощ през 1977 г. компанията е официално регистрирана и започва сериозна дейност. Година по-късно вече има реален офис, служители и производствена линия за компютъра Apple II.

Постепенно компанията се развива и Джобс се убеждава, че бъдещето е в компютрите с графичен интерфейс, а не просто редове с код. Първият такъв модел е Lisa, който излиза на пазара през 1983 г., но е твърде скъп, няма много софтуер за него и в крайна сметка има слаби продажби.

Джобс не се отказва и започва работа по Apple Macintosh. През тези години Apple си има други изпълнителни директори, а Джобс работи по продуктите на компанията. Още тогава не липсват споровете и проблемите заради пословично тежкия характер на Джобс.

Кои са новостите в iOS 12, която Apple подготвя за есента

BlackBerry представи първия си телефон с двойна камера

През 1984 г., компанията навлиза в мейнстрийма с активна рекламна кампания, която се казва "1984" и плаща 1.5 млн. долара за една реклама на Macintosh по време на Super Bowl.

През това време Apple и Microsoft работят заедно за софтуера на първия Macintosh. След като се оказва, че и Microsoft работи по свой графичен интерфейс (Windows), приятелството между двете компании се разпада.

Проблемите за Apple се увеличават, но не и продажбите. Джобс се опитва да отстрани тогавашния изпълнителен директор Джон Скъли, когото сам е довел в Apple, но и с когото сега има много търкания. Бордът на директорите на Apple обаче взима страната на Скъли и Джобс е отстранен от всякакви ръководни функции.

Ядосан, Джобс напуска Apple напълно и основава NeXT. Скоро след него напуска и Возняк, който смята, че Apple е поела по грешен път. Скъли поема пълен контрол над Apple и макар първоначално всичко да върви добре, постепенно старите проблеми отново се завръщат - много пазари, много продукти, малко продажби.

Apple не успява да пребори доминацията на IBM, а положението става още по-тежко с нарастващата популярност на Windows, който се предлага за много по-евтини компютри, но не и за моделите на Apple. През 1993 г. Скъли е отстранен и заменен с Майкъл Спиндлър. Той също не успява да възроди Apple, като не успява и да я продаде на IBM, Sun MicroSystems и Philips.

През 1996 г. и той е сменен с Джил Амелио. Той не успява да намери решение на проблемите на Apple, но има друга смела идея. Решава да купи NeXT на Джобс и така през 1997 г. го връща в компанията. Джобс не губи време и през юли убеждава борда на директорите да го назначи временно за изпълнителен директор.

Джобс въвежда серия промени, включително и в маркетинг дейността на Apple. Така се ражда популярната поредица реклами "Мисли различно". Джобс бързо сдобрява Microsoft и Apple, като дори издейства инвестиция от 150 млн. долара от Microsoft.

След това той съсредоточава усилията си върху компютрите Macitonsh, които прекръства просто на Mac. Взима най-доброто от NeXT, като операционната система, и го съчетава с най-доброто от Apple.

Седем малко известни факта за Apple

Паралелно с това започва да мисли и за още по-смели продукти. Така през 2001 г. се появява първият iPod. Преносимият дигитален плейър става световен хит. Джобс вижда потенциала на преносимите устройства и фокусира усилията си върху тях.

През 2007 г. представя и първия iPhone. Устройството е посрещнато с надсмешка от големите имена в бранша. Никой от тях не вижда смисъл в устройство без бутони или клавиатура. iPhone обаче става хит и днес е основната причина Apple да достигне митичната граница от 1 трилион долара.

През 2011 г. Тим Кук поема ръководството на Apple от Джобс, който се оттегля заради заболяване. Кук е лично избран от Джобс, като в продължение на години е неговата дясна ръка в компанията. Кук е и близък семеен приятел на Джобс, който го учи на всичко необходимо един ден да поеме контрола над компанията.

И до днес Кук се опитва да спазва едно от основните изисквания на Джобс - да не го копира, а да мисли самостоятелно. Въпреки това Кук постоянно напомня за визията на Джобс и я следва неизменно.

ВИЖТЕ ЕВОЛЮЦИЯТА НА МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ В ГАЛЕРИЯТА

Кук прави това и в писмо до служителите на Apple, в което им благодари за постигнатия успех. "Днес Apple отбеляза значителен успех", пише Кук. "Имаме много за какво да се гордеем с постижението, но това не е най-важното мерило за нашия успех. Финансовите постъпления са просто резултат от иновациите на Apple, това че поставяме нашите продукти и клиенти на първо място и винаги се придържаме към ценностите си", пише Кук.

"Вие, нашият екип, сте това, което прави Apple страхотна и нашият успех се дължи на вашата усърдна работа, посвещение и страст. За мен е смиряващо и голяма чест да правите това и е привилегията на живота ми да работя заедно с вас. Искам да ви благодаря с цялото си сърце за всичките часове до късно, допълнителни пътувания и всички път, когато отказвате да приемете нещо по-малко от отличното, когато работим заедно", допълва Кук.

Той благодари и на партньорите и на клиентите на компанията. След това напомня на всички, че Джобс е "основал Apple с вярата, че човешката реактивност може да реши и най-големите проблеми и хората, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са тези, които го променят".

Петте ключа за успех според най-богатия човек на Земята

"В днешния свят нашата мисия е по-важна от всякога. Нашите продукти не просто създават моменти на изненада и удоволствие. Те дават власт на хората да обогатят както своя живот, така и живота на хората около тях. Точно както Стив винаги е правил в такива моменти, ние всички трябва да гледаме напред в бляскавото бъдеще на Apple и страхотната работа, която ще свършим заедно", завършва Кук.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 5
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

5 коментара
 
- Бабо, обаждам се да те питам как си. - Ами питай! - Как си? - Не питай!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 2 минути

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

<p>Украйна разположи ново оръжие за първи път след тайна доставка</p>

След секретна доставка от САЩ: Украйна разположи ново оръжие

Свят Преди 3 минути

Байдън заяви, че САЩ ще започнат да изпращат военно оборудване на Украйна в рамките на "няколко часа", след като подпише новия пакет за военна помощ

Сергей Шойгу и Владимир Путин

"Това можеше да си ти": Путин с предупредителен "изстрел" срещу Шойгу

Свят Преди 29 минути

Арестът на Иванов може да е само началото на това, което предстои да се случи на Шойгу, смята специалист

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 53 минути

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

ГЕРБ-СДС: Настояваме за незабавни оставки в СОС

България Преди 56 минути

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 1 час

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 1 час

Ударили са се лек и товарен автомобил

<p>Четири области на Слънцето експлодираха едновременно</p>

Четири области на Слънцето експлодираха едновременно, ще ударят ли Земята

Свят Преди 1 час

Засега не е ясно дали слънчевите изригвания ще ударят Земята

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 1 час

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 1 час

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Любопитно Преди 1 час

Ще може да се включи всеки, като отдели само 10 минути на този ден между 9:00 и 12:00 часа

д

Мъж преби приятелката си в Пернишко, задържан е

България Преди 1 час

По тялото на жената има синини

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

С до 130 км/ч по магистралите: Ще даде ли мярката резултат?

България Преди 1 час

Коментар по темата направиха Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи и Румен Дунев от Сдружение "Автотехнически експерти по пътна безопасност"

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Използвала ли е Кейт фотошоп за снимката на принц Луи

Любопитно Преди 1 час

Най-малкото дете на 42-годишната Кейт Мидълтън и 41-годишния принц Уилям навърши шест години на 23 април

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

Атентатът в Сарафово и двама отвлечени моряци в проекторезолюция на ЕП

България Преди 1 час

Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена Йончева и Андрей Ковачев