Още по темата

Apple е компания, която е известна със своята секретност. От време на време обаче тя загатва някои от плановете си. А според интервю на изпълнителния й директор Тим Кук пред в. Independent, добавената реалност е в списъка с проекти на компанията. Това е технология, която наслагва виртуални елементи върху видео изображение в реално време.

"Харесва ми идеята за добавена реалност. Тя е като смартфона. Той е за всички и не трябва да мислим, че е подходящ само за определен тип хора или пазар. Мисля, че добавената реалност е също толкова голяма. Вълнувам се заради нещата, които могат да бъдат направени с нея, които могат да подобрят живота на много хора. Освен това може и да забавлява", коментира Кук.

Юбилейният iPhone ще бъде значително по-скъп

Подобно изказване от страна на Тим Кук може да означава само едно, коментира специализираната преса - Apple работи по услуги с добавена реалност. Той винаги е имал много премерен изказ и когато коментира дадена технология с подобни детайли, означава, че компанията вече е започнала работа в тази посока.

Седем малко известни факта за Apple

Кук подходи по подобен начин преди години, когато намекна за Apple TV и за умния часовник Apple Watch. Това също бяха технологии и услуги, за които както за добавената реалност, се говори от месеци, че Apple има интерес към тях. Според някои спекулации именно в новото поколение на iPhone може да има услуги с добавена реалност. Изказването на Кук и връзката на технологията със смартфоните изглежда потвърждава това.

Ерата на Apple приключи, смята Питър Тийл

Разбира се, плановете могат да се променят и технологията да бъде отложена за по-следващ модел. Според онлайн изданието The Verge най-вероятно Apple ще започне по-бавно и плавно навлизане в сегмента, вероятно с тестова платофмра подобно на Project Tango на Google. Apple обаче няма навика да пуска подобни платформи и предпочита да предлага завършени продукти. Затова повечето анализатори приемат, че изказването на Кук е по-скоро намек, че готовите услуги на Apple ще са достъпни в близко бъдеще. Най-малкото по този начин Кук създава очаквания от потребители и инвеститори, на които сега компанията ще трябва да отговори, а това означава, че има план как да го направи.