Още по темата

След като вчера Apple представи новия iPhone 7 големият спор продължава да бъде дали решението на компанията да премахне окончателно стандартния 3,5 мм жак за слушалки е правилно. В дискусията се включиха и ръководители на компанията, които представиха нейната гледна точка за това решение.

Жакът за слушалки е изобретен през 1878 г. Това е технология на повече от 138 години и въпреки това устоява на неспирното развитие. "Аудиожакът имаше последната си голяма иновация преди 50 години. Знаете ли каква беше тя? Просто го направиха по-малък. От тогава не е пипан. Той е динозавър и е време да продължим напред", коментира пред онлайн изданието BuzzFeed Грег Джосвиак, който е вицепрезидент на Apple.

Новият iPhone 7 ще е водоустойчив и без жак за слушалки

Все пак решението на компанията изглежда странно. Жакът за слушалки се използва от най-различни устройства от години. Той може би е единственото универсално решение, заедно с USB порта, което се приема от практически всички производители и от хората.

Компанията Apple и преди е взимала подобни решения. Преди няколко години реши да смени порта на iPhone с изцяло нов, който е напълно несъвместим със стария. Така хиляди аксесоари за телефона останаха неизползваеми, ако не се купи преходник, който струваше 35 долара. "Този път преходникът е включен в комплекта", отбелязва Джосвиак.

Източник: Apple

"Това е 50-годишен порт. Той е дупка с въздух, която просто стои и заема много ценно място", коментира Дан Рицио, който е старши вицепрезидент на Apple и отговаря за разработката на хардуер. Той допълва, че скромният на вид жак за слушалки всъщност е пречил на Apple да направи много подобрения в iPhone, които отдавна иска.

"Той взимаше мястото на по-добрата камера, втори говорител, процесорите и на батерията. Честно казано, когато има по-добро и модерно решение, е лудост да не го използваш", коментира Рицио. Всъщност жакът не е само това, което вижда потребителят. Той заема повече място в корпуса заради необходимата електроника, която да преобразува дигиталния сигнал в аналогов.

Ето и още няколко ползи, които ръководителите на Apple изтъкват като резултат от махането на жака за слушалки:

- 14% по-голяма батерия в нормалния iPhone 7 и 5% по-голяма в iPhone 7 Plus

- телефонът е водоустойчив на потапяне във вода до 1 метър  в продължение на 30 минути

- място за оптична стабилизация на камерата и на стандартния iPhone

- място за втори обектив на iPhone 7 Plus

- повече място за нови функции като Taptic Engine, което доведе до края на физическия Home бутон на iPhone и той е сензорен и чувствителен на различна сила на натиск.

Източник: Apple

Към дискусията се включва и Фил Шилер, който е един от основните хора в Apple. Той отхвърля критиките, че махането на жака за слушалки е опит да се контролира разпространението на музика и да се блокира споделянето на песни без уредени авторски права. "Това е параноична теория на конспирацията", коментира Шилер. Той отхвърля и критиките, че жакът за слушалки дава най-добрия звук и новата алтернатива няма да е достатъчно добра.

Според Шилер хората бързо ще се съгласят с компанията. "Помнете, че сме правили това и преди. Махнахме серийния порт, дискетите, физическите клавиатури на телефоните. Скоро ще гледаме назад и ще се чудим защо е била цялата тази олелия за жака за слушалки", завършва Шилер.