Сън, храна, растения и пари - 6 интересни стартъпа от Webit
Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg
2

Т азгодишният фестивал за технологии Webit събра на едно място много събития, лектори и стартиращи компании. Около 130 стартъпа представяха своите идеи, включително и като част от специално състезание.

3 умни технологии, които се използват в български градове

Технологиите, които най-умните градове ще използват

Сред толкова много компании и идеи обаче лесно може да се пропуснат някои интересни неща. Разнообразието също е много голямо и има всякакви технологии – от дронове, през изкуствен интелект, Big Data и още много авангардни идеи. Ще обърнем внимание на една по-близка до хората категория. Ето шест стартъпа, чийто идеи се стремят пряко да подобряват качеството на живота и ежедневието.

Phyre

Phyre е мобилно приложение за безконтактни плащания на ПОС терминали с всеки смартфон, който има NFC чип. Приложението може да се зареди с банковите карти на потребителя. Преди плащане се въвежда ПИН код в телефона и след това устройството се допира до ПОС терминал, който поддържа безконтактни плащания. Има и опция за изпращане на пари на приятели, които имат същото приложение. Парите се изпращат и получават веднага. Могат да се добавят и карти за отстъпки в магазини, има и удобна секция, в която лесно могат да се следят разходите.

Phyre в момента се предлага само за Android. До няколко седмици ще се появи и версията за iOS, като се работи и по поддръжка на Apple Pay, казва изпълнителният директор на компанията Константин Джелебов. Приложението може да се използва безплатно в продължение на 12 месеца, а след това има такса от 1 евро на месец. Услугата е на пазара от около 2 мсеца, като вече има над 5000 потребители.

Производството на "Грипен" се развива с добавена реалност

Какво искат жените? Роботът София отговаря от България (ВИДЕО)

AYO

Хубавият сън е от огромно значение за добър живот. AYO предлага носимо устройство, което използва синя светлина, за да помага хората да спят по-добре и да се чувстват по-енергични. Технологията е базирана на над 20 години проучвания от водещи научни огранизации, казва съоснователят на AYO Александър Димитров. Сега тя е обединена в устройството, което може да се управлява от мобилно приложение. То предлага различни настройки и може да се персонализира според целите на съответния потребител. Може да се използва и за по-бързо свикване при пътувания в други часови зони, като това става три пъти по-бързо отколкото без помощни средства.

Цената е 300 долара за комплект. Вече има близо 7000 клиенти по целия свят. AYO работи и с авиокомпании, както и офиси в Дубай, Лондон, Ню Йорк и други градове, които също предлагат устройството. Компанията търси нови бизнес партньори, както и сътрудничество с учени и експерти, за да предостави още функции към продукта си.

Какво може да спре имотните и документни измами в България

Мария Габриел: София се превърна в цифровата столица на Европа

Homemade Foods

Добрата храна също е не по-малко важна за качествения живот. Днес повечето хора за твърде заети, за да си готвят редовно и разчитат на полуготови храни и ресторанти. Homemade Foods е виртуален магазин, който за сега работи само в София. Магазинът предлага рецепти с най-различни ястия. Клиентът избира какво иска за вечеря например и си поръчва продуктите. В края на работния ден получава в офиса си кутия, в която всеки продукт е подготвен, нарязан и в съответния грамаж за рецептата. В кутията има и инструкции за приготовлението на ястието.

Услугата се предлага от февруари т.г., казва Пламена Михалова, която е маркетинг директор на Homemade Foods. Идеята за услугата е на Рени Козарева, която е основател на компанията, докато учи в чужбина и няма време да си готви качествена храна. Вижда, че този проблем е доста масов и иска да го реши. Цените на услугата варират според броя порции и ястието, като най-скъпото ястие в момента е 15 лв. с включена доставка.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ВПЕЧАТЛЯВАЩИЯ WEBIT ФЕСТИВАЛ В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Open Grow

Много хора обичат да отглеждат растения в домовете си. Grolab на Open Grow е модулна система, която помага на хората да автоматизират процеса. „Ако гледате домати на балкона например или искате да повишите качеството на билките и цветята, които гледате, нашата система ви позволява да управлявате всичко – температура, влажност, наторяване, pH на водата и т.н”, казва Жоао Мело, изпълнителен директор на Open Grow.

Всичко се управлява от приложение, което показва състоянието на растенията. Системата е модулна, като потребителят може да ибира различни модули според целите си. Има възможност за добавяне на модули за управление на охлаждане, осветлението, поливане, корекция на pH и др. Сензори следят за нарушения на оптималните условия и сигнализират при проблеми. Могат да се добавят и камери или пък данните да се качат в „облака”, където се анализират и се показват графики и съвети за подобряване на отглеждането.

Продуктът се разработва две години, като вече две години е на пазара. Стартовата цена е 640 евро за базовия комплект с най-важните модули.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ WEBIT AWARDS 2018  В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Wine Picker

Избирането на подходящо вино в ресторант може да бъде голямо предизвикателство. Това приложение влиза в ролята на дигитален сомелиер. Когато посети даден ресторант, потребителят може да го избере в списъка на приложението. След това клиентът въвежда своя бюджет и ястието, което ще консумира. На тази база приложението избира петте най-добри и подходящи вина от менюто на ресторанта.

„Идеята дойде по доста забавен начин – спор между техничар и сомелиер. Техничарят каза, че според него приложение може да върши работата на сомелиера. Аз като сомелиер казах, че не може. Накрая решихме да създадем приложението заедно”, казва Жулиен Сахът, съосновател на Wine Picker. Приложението работи от около година с ресторанти във Великобритания и САЩ.

Top Doctors

Старо неписано правило на интернет потребителя гласи да не търси информация, за да диагностицира здравословен проблем в мрежата, защото може да си навлече доста по-сериозни беди с грешна диагноза. И все пак, в ерата на бързите комуникации ходенето на лекар някакси все още е доста бавен и муден процес. Испанската компания Top Doctors иска да съчетае двете неща и да ускори връзката с правилните специалисти. Платформата търси и събира на едно място някои от най-добрите лекари в различни специалности. „В класическият случай човек пита близки за специалист и се нуждае от поне две посещения до лекар, докато получи нужната помощ. С нашата платформа искаме пациентът да намира помощ сам и много по-бързо”, казва Хавиер Меркаде, който е директор на платформата за Европа.

Услугата се предлага в Испания, Италия, Великобритания, Чили, Колумбия, Аржентина, Мексико и САЩ. Тя се разработва вече пет години. Има над 600 000 клиенти по целия свят и над 10 000 лекари, които участват в платформата. Процесът по допускане на лекари е сложен, свързан с проверки на техните качества и опит, като платформата избира само доказани специалисти. Пациентите също могат да оставят отзиви за лекарите, като коректността им също се проверява. Лекарите могат да контактуват с пациентите си както чрез чат интерфейс, така и с видеовръзка.

АвтоИконом

Грижите и поддържането на личен автомобил често създават много проблеми на хората в ежедневието. Дори отиване до сервиз за смяна на маслото изисква отделяне на време от работния ден, което не винаги се посреща добре от работодателя. АвтоИконом е услуга, която поема поддръжката на лични и фирмени автомобили и осигурява лесна комуникация чрез мобилно приложение. През приложението се прави заявка за АвтоИконом, който е професионален шофьор и взима автомобила от посоченото място и го закарва на избран от потребителя или препоръчан от приложението сервиз, автомивка, преглед, смяна на гуми и др.

Целият процес се записва включително и с видео по време на път, като потребителят получава пълна гаранция, че автомобилът му ще бъде върнат в същия вид. В случай на инцидент разходите се поемат от компанията. АвтоИконом вече набира популярност, като по време на Webit 2018 в София спечели и приза за най-иновативна компания.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 40 минути

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 1 час

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 2 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 2 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 3 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 3 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 3 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 4 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 4 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България няма да „паркира“ МиГ-29 до 2028 г.

България Преди 4 часа

Вдигат заплатите в армията

а

Пукане и бръмчене: Мистериозният свят на комуникацията между рибите

Любопитно Преди 4 часа

Повече за мистериозния свят на рибите четете в следващите редове

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Любопитно Преди 5 часа

Повече за мистерията около скелетите четете в следващите редове

Как да организираме по-добре приложенията си

Как да организираме по-добре приложенията си

Технологии Преди 5 часа

Няколко съвета за по-практична работа със смартфона

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

ЕС призова Грузия да не приема закона за "чуждестранните агенти"

Свят Преди 5 часа

Той нанася вреди на страната и противоречи на европейските принципи, заяви говорител на ЕК

<p>&nbsp;Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ</p>

"Светът гори": Ударът на Иран срещу Израел обедини и същевременно раздели Конгреса на САЩ

Свят Преди 6 часа

Демократите в Конгреса се стараят да не критикуват прекалено остро действията на Байдън по отношение на конфликта в Газа

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Вулканът Руанг в Индонезия с пет големи изригвания за ден (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 6 часа

Властите затвориха летище, продължава евакуацията на хора от района