Още по темата

Общо 128 технологични компании в САЩ се обединиха в обща позиция против забраната на Тръмп в страната да влизат хора от седем държави от Близкия Изток. Компаниите се подписаха под отворено писмо, което добавиха като позиция по делото срещу забраната на Тръмп, което се разглежда в щатите Минесота и Вашингтон.

Според ИТ компаниите в САЩ подобна забрана е дискриминация и освен това вреди на бизнеса. Позицията се подготвяше около седмица. През това време някои от компаниите открито се обявиха против забраната и намекнаха, че ще има обща позиция на бизнеса. Тя беше обявена вчера, първоначално с 97 компании. В рамките на деня обаче се присъединиха още 31.

Забраната на Тръмп падна

Някои от фирмите започнаха и допълнителни мерки. Uber например обяви, че създава фонд с 3 млн. долара, чрез който компанията ще помага за съдебните разноски на нейни служители, които може да се окажат засегнати от забраната на Тръмп. Освен това изпълнителният й директор Травис Каланик се оттегли като съветник на Тръмп.

Тръмп се оправдава за указа за мюсюлманите, вълна от протести

Тръмп уволни главния прокурор на САЩ за неподчинение

Компаниите SpaceX и Tesla на Илон Мъск също се присъединиха към писмото. Мъск обаче остава съветник на Тръмп.

В позицията си технологичните компании подчертават приноса на имигрантите за бизнеса и икономиката на САЩ. Според тях в страната вече има достатъчно разумна регулация. Компаниите критикуват Тръмп и за минимално краткото предупреждение за влизането в сила на забраната и твърдят, че тя е объркваща и ще създаде повече проблеми. Освен това тя ще отблъсне имигранти и от други страни, казват компаниите. "Хората с умения няма да искат да имигрират в страната, ако могат без предупреждение да бъдат отделени от своите близки. Това ще създаде значителен икономически риск и те изложи семейства им на несигурност да имигрират в Съединените Щати", пишат още компаниите.

Съдия се опълчи на Тръмп за имиграцията

Единствените големи имена, които липсват в списъка от 128 компании са Amazon, Oracle и IBM. Amazon обяви, че е свидетел по делото в щата Вашингтон и е посъветвана от прокурора да не се подписва под писмото, защото не е редно докато е страна по делото. В имейл до служителите си, основателят на Amazon Джеф Безос се обяви против забраната на Тръмп. Oracle и IBM не са коментирали темата.