Още по темата

Русия е готова да възстанови отношенията си със САЩ, заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след края на двудневната среща на страните от Г-20.

„Сегашното положение не е нормално. Но ние сме за това те да бъдат възстановени в пълен формат“, посочи Путин.

По думите му подобряването на отношенията между двете държави неминуемо е свързано със свалянето на санкциите срещу Москва.

„Цялостна нормализация на отношенията, в това число със САЩ, които, безусловно, са много важен партньор за нас, ще се случи“, изрази увереност руският президент.

Путин посочи, че в двустранните отношения е необходимо страните не да се стремят да решат възникналите проблеми „изключително в своя полза“, а да потърсят компромис, който ще е в интерес на всички страни.

По отношение на Сирия руският държавен глава посочи, че договореност със САЩ може да бъде постигната в рамките на няколко дни.

„Прекалено рано е сега да се говори за каквито и да е било наши договорености, но аз наистина разчитам, че споразумение ще бъде достигнато и имам основания да смятам, че това може да стане в близките няколко дни“, каза още руският лидер и допълни, че съвместната работа на Москва и Вашингтон в борбата с тероризма е била значително подобрена и подсилена.

Руският държавен глава заяви също, че Москва е готова да подобри и връзките си и с Великобритания. „Ние сме готови да възстановим отношенията си с Великобритания, до каквато степен те искат, но не можем да им налагаме нищо и не можем да решаваме вместо тях в какъв размер да бъдат възстановени отношенията“, посочи той.

Путин също така коментира и отношенията на Москва с Анкара, като по неговите думи подобряването им не става толкова бързо, колкото се иска на турската страна.

„Що се отнася до възстановяването на нашите двустранни отношения, то работата върви по план, не толкова бързо колкото се иска на нашите турски партньори. И ние бихме искали това да стане по-бързо“, каза той.

В същото време Путин посочи, че Москва иска да види резултати по отношение на разследването за отговорните за свалянето на руския изтребител Су-24 на турско-сирийската граница. Президентът допълни, че възстановяването на двустранните отношения е свързано с хода на това разследване.

Държавният глава на Съединените американски щати Барак Обама пък заяви, че срещата с руския му колега Владимир Путин за примирието в Сирия е била „продуктивна“.

„Имахме някои продуктивни разговори за това, което реално изглежда като прекратяване на враждебните действия”, подчерта президентът на САЩ след срещата си с Путин в кулоарите на форума на Г-20 в Ханджоу, Китай.

Американският президент обаче подчерта, че е обсъдил с Владимир Путин темата за Украйна и му е заявил ясно, че санкциите няма да бъдат отменени, докато Москва не изпълни ангажиментите си от Минск.