Още по темата

"Западната демократична система е аплодирана от развития свят като почти съвършена и най-висшата политическа система за управление на държава", подиграва се официалната новинарска агенция на Китай. "Но това, което се случва днес в Съединените щати, ще накара повече хора по света да разсъждават за жизнеспособността и легитимността на такава хаотична политическа система".

Според "Фрийдъм Хаус" демокрацията върви надолу в продължение на десетина години. Все по-малко и по-малко народите гледат на най-голямата демокрация в света, Съединените щати, като на модел на системата, която най-добре запазва и защитава това, което е най-ценно за тях, коментира Пат Бюканън - известен американски консервативен политик и коментатор, съветник на президентите Ричард Никсън, Джералд Форд и Роналд Рейгън. 

Ердоган: Европа загина в Босна и бе погребана в Сирия

Доклад: НАТО не е способно да отблъсне атака на Русия

Путин: Най-голямата грешка на Русия бе доверието към ЕС

Китай може да е еднопартийна комунистическа държава, която ограничава свободата на словото, религията и пресата, определящите белези на демокрацията. Но Пекин даде това, което прави китайския народ горд – нация суперсила, която да съперничи на могъщите Съединени щати.

Китайските граждани изглежда са готови да платят, с ограничени свободи, цената на националното величие.

Същото се отнася и за руския народ. След унижението на ерата на Борис Елцин руснаците се сплотиха около Владимир Путин, който е от 18 години на власт,за да получат отново Крим и да възстановят Русия като велика сила, която може да се изправи срещу американците.

Или пък "нелибералните" демокрации в Централна и Източна Европа - Чехия, Полша, Австрия, Унгария.

За да запазят своя национален характер и идентичност, всички те избраха да откажат да приемат бежанци от Африка и Близкия изток, въпреки либералните демократични ценности на ЕС.

Президентът Еманюел Макрон заяви, че ако французите бяха гласували за "Бркзит" по времето, когато Великобритания го направи, Франция също можеше да излиза от Европейския съюз.

Защо? Поради една причина и, не, "не е икономиката, глупако". Това е племето. Както англичаните искаха да останат англичани, и гласуваха да си възвърнат контрола върху границите си, французите желаят да останат които са - независимо дали са управлявани от Луи XIV, Наполеон, генерал Дьо Гол или Петата република.

В тези страни общият знаменател е, че нацията е на първо място и че най-добрата политическа система е тази, която най-добре защитава и запазва уникалния характер на нацията.

Национализмът надмогва демократизма. Доналд Тръмп не беше избран, защото обеща да направи Америка по-демократична, а да "направи Америка отново велика".

В същото време в университетите левите студенти протестират срещу присъствието на десни говорители, които определят като фашисти, расисти и хомофоби. За радикалните либерали никой няма право да се проповядва омраза - както те го виждат.

Това, което казват либералите е: нашата идея е за морално общество за максимално етническо, културно и религиозно разнообразие, а с погребването на старата "слаба" Америка и създаването на нова, по-добра Америка, няма да даваме на тези с "лоши" идеи равни права.

Една пета от човечеството, която изповядва исляма, следва подобна логика. Тъй като няма Бог, освен Аллах и Мохамед е неговият пророк, защо да се позволява в ислямските общества и нации разпространението на лъжливи вярвания като християнството?

"Най-добрият тест за истината", казва Оливър Уендъл Холмс, "е нейната сила да се приеме в конкуренция с мненията на другите"

Но в нашия свят все повече хора вярват, и с право, че истината съществува независимо от това дали хората я приемат или отхвърлят.

Има и въпроси като запазването на уникален народ и нация, които са твърде важни, за да бъдат оставени на временни мнозинства да ги решават.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram.