Още по темата

Американският певец, композитор и текстописец Боб Дилън спечели Нобеловата награда за литература за 2016 г.

За пръв път престижното отличие беше присъдено на музикант. Призът му се връчва заради "създаването на нов поетичен изказ в богатата американска песенна традиция".

75-годишният Дилън е най-известния поет-музикант на своето поколение

Песни като Blowin' in the Wind и The Times They Are A-Changing се превърнаха в химни на антивоенното движение и на движението за граждански права през 60-те години на миналия век в САЩ. Влиянието му върху поп културата е огромно.

Макар и да беше споменаван сред очакваните нобелови лауреати за литература от години, много специалисти изключваха Боб Дилън да спечели наградата със 100-годишна традиция, защото не мислеха, че е възможно академията да допусне до нея и музикалния свят.

Оказа се, че грешат. Постоянният секретар на академията Сара Даниус каза, че макар и Дилън да изпълнява стиховете си под формата на песни, това не се различава от традицията на древните гърци, чиито творби често са звучали под музикален акомпанимент.

Източник: Getty Images/Guliver

Дилън е първият американец, спечелил Нобелова награда за литература от Тони Морисън през 1993 г.

Едва навършил 20 г. Боб Дилън превзема света на фолк музиката. Оттогава той непрекъснато се преобразява, като това често възмущава почитателите му, но след това те му стават още по-пламенни фенове.

Кариерата му е толкова сложна комбинация на елузивни и непрекъснато променящи се стилове, че във филма за живота му I'm Not There ("Няма ме") шестима актьори се пръвъплъщават в образа му.

Макар и общо да го определят като рок музикант, Боб Дилън е повлиян от много стилове, като кънтри, госпел, блус, фолк, поп, ритъм енд блус. Той твори във всички тях, понякога поотделно, понякога едновременно и се извисява над музиката и поп културата.

Боб Дилън печели награда "Оскар" през 2011 г. за песента Things Have Changed. От присъждащата "Грами" Национална звукозаписна академия получава наградата за цялостни постижения през 1991 г. През 2008 г. печели награда "Пулицър" за принос към музиката и американската култура.