Още по темата

Рамзан Кадиров, своенравния лидер на руската южна Чеченска република, говори за напускане. Той казва, че това е неговата "мечта". Въпреки това, ако практиката от миналото е нещо, което следва да се помни, това не означава и за минута, че той предвиждат пенсиониране на 41 г., или дори да се откаже от безмилостната си хватка върху това, което се е превърнало в негово виртуално лично феодално владение. Вместо това това вероятно означава, че Кадиров иска нещо - и това само по себе си ни разказва за състоянието на Русия днес, коментира Марк Галеоти в "Ал Джазира" (Al Jazeera).

Осъдиха физическите убийци на Борис Немцов

Мюсюлманският диктатор, който прави каквото си иска

Рамзан Кадиров: Аз съм пехотинец на върховен главнокомандващ

Чеченският лидер Кадиров към Путин: Дай ми да се бия срещу ИД в Сирия

Интервюиран от държавния телевизионен канал "Россия-1" на 26 ноември, Кадиров казва, че "имаше време, когато хора като мен бяха необходими за борба, за да установят реда", но "сега имаме ред". Въпреки че той се отказа от обявяването на оставката си, той добави, че ако Москва търси негов наследник, има "няколко души, които могат да вършат работата перфектно".

Иронията е в това, че мнозина в Москва биха се съгласили. Мнозина в елита, включително от шефовете на повечето от органите за сигурност, нямат доверие на Кадиров и го презират. Бившият бунтовник, който смени позицията си, за да се бори за Русия по време на втората чеченска война през 1999-2009 г., създаде фактическа независимост отвъд мечтите на много от бунтовниците. Местните сили за сигурност - т.нар. "Кадировци" - могат да носят руски униформи, но се кълнат в преданост на Кадиров. Той посочва и избира всички местни служители. И е най-добре, от неговата гледна точка, че Москва му плаща за това. Федералните субсидии представляват повече от 80% от бюджета на Чечня.

Проблемът не е само, че Кадиров е своенравен и се радва на хубавия живот - неговата екстравагантност включва частна зоологическа градина и суперавтомобил Ламборгини Ревентон на стойност 1,4 млн. долара, един от само 20-те произведени някога, но също така често не се съобразява с правилата извън неговата собствена република. Много руснаци смятат, че той стои зад смущаващото убийство през 2015 г. на опозиционния лидер Борис Немцов буквално край стените на Кремъл.

Още през февруари 2016 г. Кадиров демонстрира нежелание да се кандидатира за преизбиране, като размишляваше, че той просто би искал да бъде обикновен войник, който участва във войните на Русия. Разбира се, той отново се кандидатира и спечели още пет години мандат като местен лидер без сериозна опозиция.

Но важното бе, че той принуди Москва да размишлява за живота без него. Мнозина привърженици на руски движения може да презират Кадиров и да се притесняват от тази необиграна, агресивна фигура, чиито лудории варират от активно участие в Инстаграм до наказване на недобросъвестни министри бой на боксовия ринг.

Те обаче също така са ужасени от мисълта за още една чеченска война, особено сега, когато са силно ангажирани в Сирия и Украйна. Общото вярване е, че предвид степента, в която всички чеченски структури на властта са колонизирани от хора, свързани или близки до Кадиров - дори представител в Москва е неговият братовчед Адам Делимханов - тогава загубата на Кадиров ще дестабилизира Чечня.

Това, което дестабилизира Чечня, вероятно ще дестабилизира целия регион на Северен Кавказ, където корупцията, лошото администриране и икономическите трудности създават сериозно предизвикателство от тероризъм и бунтовници. Според класифициран доклад на Националната гвардия в такъв случай ще трябва да бъдат разположени около 100 000 национални гвардейци и още 50 000 войници от редовната армия.

В резултат на това дори най-сериозните критици на Кадиров го виждат като по-малкото зло. Путин изглежда го толерира, а ръководителят на Националната гвардия, генерал Виктор Золотов, е най-добрият му съюзник в Москва. Иначе Кадиров няма истински приятели в столицата. Докато повечето от тях се страхуват от хаоса повече от Кадиров, той е в безопасност.

Но какво иска Кадиров? Още през 2016 г. той беше загрижен да отклони всяка опасност, че потокът от федерални пари за Чечня може да бъде намален. Москва бе открито ангажирана с развитието на новоприсъединения Кримски полуостров и тайно трябваше да харчи средства не само за да се бори с необявената си марионетна война в Югоизточна Украйна, но и да подкрепи разпадащата се икономика на региона. Междувременно Москва и Санкт Петербург очакват обичайния си приоритет, и нетните донорски региони като Татарстан и Якутия започват да агитират за по-голям дял от националния бюджет.

Неговата размисъл за оставка имаше ефект. Москва почувства, че няма жизнеспособни алтернативи, които да контролират хищния елит на Чечня и да командват лоялността на "Кадировци", така че вместо това капитулира. Кадиров беше тихо успокоен, че парите – от които той също има нужда, за да запази клиентите и последователите си верни - ще продължат да текат.

Това не е напълно еднопосочна връзка. Кадиров изпрати чеченска военна полиция в Сирия, например, отчасти в замяна на това, че Москва му позволява да пази "Кадировци"-те извън командната верига на Националната гвардия на Русия. Но в крайна сметка Кадиров предизвиква Кремъл, когато иска нещо да се случи - или да го предотврати.

Възможно е той да се опасява от възобновените опити за орязване на бюджета му. Неотдавнашен доклад на вицепремиера Дмитрий Козак съобщи, че повече от 1 млрд. долара са били изразходвани за Чечня без "никакво икономическо въздействие".

Това, обаче, вероятно отразява нарастващата политическа несигурност. Очаква се Путин отново да се кандидатира за президент през 2018 г., в който случай той несъмнено ще спечели. Но очевидното му нежелание да обяви кандидатурата си и усещането, че той се уморява от позицията, генерира значителни задкулисни дебати в Москва относно приемствеността. Путин може да остане за още един шестгодишен мандат или може да предаде властта на свое протеже преди това, както го направи Борис Елцин, но по един или друг начин, говоренето за "следващия президент" става все по-често.

В този контекст, вместо да се намеква за собственото му излизане от политическата сцена, Кадиров може би ще направи изявление: Който е следващият президент на Русия, той ще се нуждае от мен точно толкова, колкото и Путин.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.