31

Р амзан Кадиров, своенравния лидер на руската южна Чеченска република, говори за напускане. Той казва, че това е неговата "мечта". Въпреки това, ако практиката от миналото е нещо, което следва да се помни, това не означава и за минута, че той предвиждат пенсиониране на 41 г., или дори да се откаже от безмилостната си хватка върху това, което се е превърнало в негово виртуално лично феодално владение. Вместо това това вероятно означава, че Кадиров иска нещо - и това само по себе си ни разказва за състоянието на Русия днес, коментира Марк Галеоти в "Ал Джазира" (Al Jazeera).

Осъдиха физическите убийци на Борис Немцов

Мюсюлманският диктатор, който прави каквото си иска

Рамзан Кадиров: Аз съм пехотинец на върховен главнокомандващ

Чеченският лидер Кадиров към Путин: Дай ми да се бия срещу ИД в Сирия

Интервюиран от държавния телевизионен канал "Россия-1" на 26 ноември, Кадиров казва, че "имаше време, когато хора като мен бяха необходими за борба, за да установят реда", но "сега имаме ред". Въпреки че той се отказа от обявяването на оставката си, той добави, че ако Москва търси негов наследник, има "няколко души, които могат да вършат работата перфектно".

Иронията е в това, че мнозина в Москва биха се съгласили. Мнозина в елита, включително от шефовете на повечето от органите за сигурност, нямат доверие на Кадиров и го презират. Бившият бунтовник, който смени позицията си, за да се бори за Русия по време на втората чеченска война през 1999-2009 г., създаде фактическа независимост отвъд мечтите на много от бунтовниците. Местните сили за сигурност - т.нар. "Кадировци" - могат да носят руски униформи, но се кълнат в преданост на Кадиров. Той посочва и избира всички местни служители. И е най-добре, от неговата гледна точка, че Москва му плаща за това. Федералните субсидии представляват повече от 80% от бюджета на Чечня.

Проблемът не е само, че Кадиров е своенравен и се радва на хубавия живот - неговата екстравагантност включва частна зоологическа градина и суперавтомобил Ламборгини Ревентон на стойност 1,4 млн. долара, един от само 20-те произведени някога, но също така често не се съобразява с правилата извън неговата собствена република. Много руснаци смятат, че той стои зад смущаващото убийство през 2015 г. на опозиционния лидер Борис Немцов буквално край стените на Кремъл.

Още през февруари 2016 г. Кадиров демонстрира нежелание да се кандидатира за преизбиране, като размишляваше, че той просто би искал да бъде обикновен войник, който участва във войните на Русия. Разбира се, той отново се кандидатира и спечели още пет години мандат като местен лидер без сериозна опозиция.

Но важното бе, че той принуди Москва да размишлява за живота без него. Мнозина привърженици на руски движения може да презират Кадиров и да се притесняват от тази необиграна, агресивна фигура, чиито лудории варират от активно участие в Инстаграм до наказване на недобросъвестни министри бой на боксовия ринг.

Те обаче също така са ужасени от мисълта за още една чеченска война, особено сега, когато са силно ангажирани в Сирия и Украйна. Общото вярване е, че предвид степента, в която всички чеченски структури на властта са колонизирани от хора, свързани или близки до Кадиров - дори представител в Москва е неговият братовчед Адам Делимханов - тогава загубата на Кадиров ще дестабилизира Чечня.

Това, което дестабилизира Чечня, вероятно ще дестабилизира целия регион на Северен Кавказ, където корупцията, лошото администриране и икономическите трудности създават сериозно предизвикателство от тероризъм и бунтовници. Според класифициран доклад на Националната гвардия в такъв случай ще трябва да бъдат разположени около 100 000 национални гвардейци и още 50 000 войници от редовната армия.

В резултат на това дори най-сериозните критици на Кадиров го виждат като по-малкото зло. Путин изглежда го толерира, а ръководителят на Националната гвардия, генерал Виктор Золотов, е най-добрият му съюзник в Москва. Иначе Кадиров няма истински приятели в столицата. Докато повечето от тях се страхуват от хаоса повече от Кадиров, той е в безопасност.

Но какво иска Кадиров? Още през 2016 г. той беше загрижен да отклони всяка опасност, че потокът от федерални пари за Чечня може да бъде намален. Москва бе открито ангажирана с развитието на новоприсъединения Кримски полуостров и тайно трябваше да харчи средства не само за да се бори с необявената си марионетна война в Югоизточна Украйна, но и да подкрепи разпадащата се икономика на региона. Междувременно Москва и Санкт Петербург очакват обичайния си приоритет, и нетните донорски региони като Татарстан и Якутия започват да агитират за по-голям дял от националния бюджет.

Неговата размисъл за оставка имаше ефект. Москва почувства, че няма жизнеспособни алтернативи, които да контролират хищния елит на Чечня и да командват лоялността на "Кадировци", така че вместо това капитулира. Кадиров беше тихо успокоен, че парите – от които той също има нужда, за да запази клиентите и последователите си верни - ще продължат да текат.

Това не е напълно еднопосочна връзка. Кадиров изпрати чеченска военна полиция в Сирия, например, отчасти в замяна на това, че Москва му позволява да пази "Кадировци"-те извън командната верига на Националната гвардия на Русия. Но в крайна сметка Кадиров предизвиква Кремъл, когато иска нещо да се случи - или да го предотврати.

Възможно е той да се опасява от възобновените опити за орязване на бюджета му. Неотдавнашен доклад на вицепремиера Дмитрий Козак съобщи, че повече от 1 млрд. долара са били изразходвани за Чечня без "никакво икономическо въздействие".

Това, обаче, вероятно отразява нарастващата политическа несигурност. Очаква се Путин отново да се кандидатира за президент през 2018 г., в който случай той несъмнено ще спечели. Но очевидното му нежелание да обяви кандидатурата си и усещането, че той се уморява от позицията, генерира значителни задкулисни дебати в Москва относно приемствеността. Путин може да остане за още един шестгодишен мандат или може да предаде властта на свое протеже преди това, както го направи Борис Елцин, но по един или друг начин, говоренето за "следващия президент" става все по-често.

В този контекст, вместо да се намеква за собственото му излизане от политическата сцена, Кадиров може би ще направи изявление: Който е следващият президент на Русия, той ще се нуждае от мен точно толкова, колкото и Путин.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Коментари 31
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

31 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 минути

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 26 минути

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Дрейк изтри свое парче с генериран от изкуствен интелект глас на Тупак

Любопитно Преди 1 час

В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог

ц

Забраниха тротинетките на пешеходни зони в Сливен

България Преди 1 час

Максимално допустимата скорост за движение в града е намалена на 20 км/ч

Лео

Разходка във времето - звезди, позиращи с младото си "Аз"

Любопитно Преди 1 час

Подобна съпоставка винаги е вълнуваща

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Засилени проверки преди Великден: За какво следи БАБХ

Пари Преди 1 час

До момента са инспектирани над 2000 обекта

<p>&quot;През целия си живот съм била влюбена в момичета, но просто не го разбирах&quot;</p>

„Влюбена в момичетата през целия си живот": Били Айлиш разкри сексуалността си

Любопитно Преди 1 час

Досега Били Айлиш се е срещала публично само с мъже

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

Политическите реакции след отстраняването на Росен Желязков

България Преди 2 часа

Решението за това беше подкрепено от 129 народни представители

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

Иван Таков остава председател на групата на БСП в СОС

България Преди 2 часа

Така съветниците отхвърлиха препоръката на Градския съвет на БСП той да бъде заменен от Диана Тонова

к

Напрежение в СОС: Изключват съветника, хванат да шофира под въздействието на алкохол, от всички комисии

България Преди 2 часа

Защо от ГЕРБ-СДС искат оставки в СОС четете в следващите редове

.

Странната история на дупка от плъх, превърнала се в забележителност

Свят Преди 2 часа

Една двойка дори си каза "Да" пред отпечатъка от плъх

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

Катастрофа затвори пътя София - Варна, има пострадал

България Преди 2 часа

Ударили са се лек и товарен автомобил

а

Проучване: 42% от австрийците носят мобилните си телефони и в тоалетната

Свят Преди 3 часа

В съседна Швейцария резултатът е подобен - 45%, а в Италия - 65%.

<p>Мъж получи шокиращ страничен ефект от химиотерапия</p>

Шокиращ страничен ефект от химиотерапията: Бурен растеж на миглите

Любопитно Преди 3 часа

Миглите на един мъж стават необичайно дълги и се извиват драматично, каква е причината за това

Бункер болница

Израел е готов за най-лошия сценарий с подземната болница The Herzog

Свят Преди 3 часа

Ситуацията в конфликта с Иран става все по-притеснителна