Още по темата

Трима немски изследователи са открили следи, водещи към отдавна изгубената Кехлибарена стая. Според тях тя е скрита в една от пещерите в Рудните планини, намиращи се на юг от Саксония, недалеч от Дрезден, съобщава "Билд" (Bild). Вижте възстановката на стаята във видеото.

Претърсването на локацията 73-годишният Леонард Блуме, 67-годишният Гюнтер Екард и 71-годишния Питър Лор започват след сигнал от свой "надежден източник", който им казва, че съкровището се намира именно там.

Откриват възстановената Кехлибарена стая на 31 май

Възможно е в Германия да са открити фрагменти от Кехлибарената стая

С помощта на радар Лор сканира "Пещерата на принца" и открива големи кухини, наподобяващи бункер.

"По стените открихме и следи от стоманени въжета, които се използват за пускане на тежки товари в дълбочина. Според георадара под пещерата има дори скрита системна от тайни тунели, датираща от 1835 година", отбелязва пък Екард, който допълва, че е имало опити за умишлено взривяване на пещерата с цел срутване.

В областта вече са започнали разкопките в търсене на "осмото чудо на света".

Кехлибарената стая e създадена през XVIII в. от немски майстори по поръчка на пруския крал Фридрих Вилхелм I, който иска да направи подарък на тогавашния си съюзник руския цар Петър I.

Великолепното творение представлява стая в Екатерининския дворец, облицована изцяло със стотици кехлибарени плочки със златен кант и кристални огледала, блестящи на светлината.

По-късно, през 1755 г., императрица Елисавета Петровна заповядва Кехлибарената стая да се разглоби и премести в Царское село. Там тя остава до 1941 година, когато нацистите отново я разглобяват и я пренасят в Кьонигсберг. След капитулацията на Германия във войната "осмото чудо на света" окончателно изчезва.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК