40

З атворената страна, където хората нямат права, всичко е дезинформация, а властта на службите за държавна сигурност и лидера Ким Чен-ун е безгранична. Това е общоприетата представа на света за Северна Корея. И тя е напълно вярна.

Само че това е и страна, където живеят и се трудят обикновени хора, и тяхното ежедневие всъщност не е много по-различно от това в държавите от бившия съветски блок в Европа, преди падането на тоталитарните режими в тях.

ВИЖТЕ ЕЖЕДНЕВНИЯ ЖИВОТ В ПХЕНЯН В ГАЛЕРИЯТА

Един австралиец, Алек Сигли открива и се изумява на Северна Корея, по начин, по който вероятно би реагирал, ако беше попаднал в България преди 1989 г.

Понеделник вечер, 16 април 2018 г. Алек тъкмо е заел мястото си в залата на „Големия източен театър” в Пхенян, пише „Дойче веле” (Deutsche Welle) След броени минути на сцената трябва да излезе съставът на китайския държавен балет. Много бързо обаче става ясно, че същинските звезди тази вечер не са танцьорите.

„В центъра на залата бяха поставени големи червени кадифени столове. Явно за ВИП-гости”, разказва Алек в блога си - Tongiltours. Той посочва, че студентите започнали да се чудят за кого ли са предназначени изисканите кресла. Повечето предполагали, че са за китайския посланик или за някои високопоставени севернокорейски служители. Изведнъж обаче по високоговорителите прозвучал глас, който съобщил на публиката, че лично Ким Чен-ун ще гледа спектакъла.

ВИЖТЕ В СНИМКИ КРИЕНАТА В ТАЙНА РЕЗИДЕНЦИЯ НА КИМ

Разходка в Пхенян разкрива неочаквани гледки (видео)

ВИЖТЕ 10 НЕЩА, ЗА КОИТО МОГАТ ДА ВИ УБИЯТ В СЕВЕРНА КОРЕЯ, В ГАЛЕРИЯТА НИ

„Той влезе през една странична врата, съпроводен от съпругата си, сестра си и от висши севернокорейски и китайски офицери. Публиката започна ентусиазирано да ръкопляска и да крещи с пълно гърло „Да живее, да живее!” Това продължи около пет минути, въпреки че севернокорейският лидер приканваше с жестове публиката да се успокои”, казва Алек.

Той самият прави своите първи стъпки като студент в университета „Ким Ир-сен” в Пхенян, следвайки „Съвременна севернокорейска литература”.

„Отдавна имах намерение да следвам в Северна Корея. Говоря свободно корейски. Седем години съм учил езика в Сеул”, казва Алек.

Освен него, в университета има само още двама студенти от западни държави. Единият е от Франция, а другият - от Канада. От Азия има цели 50 - от Виетнам, Камбоджа, Лаос и Монголия, като най-многобройна е групата на китайските студенти.

Китайското правителство спонсорира 25 студенти за по два семестъра. Сред учащите има деца на китайски предприемачи, както и деца на дипломати от различни страни, чиито родители работят в посолствата в Пхенян”, посочва Алек в блога си.

Алек вече е свикнал с живота в Пхенян. Той живее в студентско общежитие. Из града се разхожда с колело. Казва, че можел да се движи свободно из Пхенян, без постоянен „придружител”. Заедно с един севернокорейски студент обитава двойна стая със собствена баня.

„В студентското общежитие има ресторант, кафене, фитнес център, тенис маси и баскетболно игрище. В двора има много зеленина и цветя”, коментира той в блога си.

„Естествено, навсякъде има и пропагандни лозунги. По време на занятия студентите носят униформи. Косите трябва да са късо подстригани. Всички изглеждат много добре поддържани, но и някак си еднакви”, посочва той.

Източник: GettyImages

Алек също носи униформа по време на лекциите, но все пак е по-различен. Чуждестранните студенти имат привилегии.

„Ние имаме например достъп до интернет. А севернокорейските студенти - не. На практика в Северна Корея съществуват две строго разделени мобилни мрежи. Чужденците могат да телефонират с мобилните си телефони и в чужбина, а севернокорейците – не”,разказва Алек. Освен това двете мобилни мрежи не са съвместими. Тоест Алек не може да телефонира в севернокорейската мобилна мрежа.

Смартфонът е най-важната му връзка с външния свят. Само че на територията на университета понастоящем никой няма достъп до интернет. Също и чуждестранните студенти. Няколко пъти Алек е използвал интернет връзката във виетнамското посолство, където живее негов състудент.

Австралийският младеж вече се е сприятелил със своя съквартирант, който е севернокореец.

 „В повечето случаи си говорим за незначителни неща. Но понякога зачекваме и политиката. Един път моят съквартирант ме попита дали Австралия е еднопартийна държава. Това ме изненада. От друга страна се оказа, че той знае доста неща за САЩ и Великобритания например. Той следва английска филология и посещава семинари по политика, право и икономика”, разказва Алек.

Той споделя, че като цяло севернокорейските студенти са любопитни и жадни за знания.

„Те искат да научат от нас, чужденците, повече неща за различни световни събития. Иначе няма как да получат тези информации. Държавните медии информират много късно или пък изобщо не съобщават такива новини. Севернокорейските студенти се интересуват особено силно от политическите развития около Корейския полуостров. Опитват се обаче да следят и другите новини. Един севернокорейски студент например знае много повече от мен за търговската война, подета от САЩ”, споделя Алек Сигли.

За негово учудване медиите мълчат и за срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун в Сингапур.

„Тук никой не информира за това. Нито пък беше публикувана обширна информация за второто посещение на американския външен министър Помпео в Пхенян. Публикуваха само едно кратко протоколно съобщение”, казва Алек.

Източник: GettyImages

„Повечето медийни информации в Северна Корея са с антиамериканска насоченост. Хората в страната все още възприемат САЩ като враг и аргесор. Но общата антиамериканска нагласа постепенно утихва. Така например в Пхенян беше свален един плакат, на който беше изобразено как севернокорейски ракети разрушават Вашингтон”, споделя Алек.

Той възнамерява да остане в Северна Корея още две или три години. И когато се върне в Австралия, ще има в портфолиото си си не само магистърската си степен по съвременна севрнокорейска литература, но и много дълбоки впечатления от една изолирана страна, както признава той самият.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 40
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

40 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 28 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 1 час

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 1 час

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

<p>&quot;Не сме виждали подобна ситуация от 1945 г. насам&quot;</p>

Туск: Започна нова ера на войни

Свят Преди 2 часа

Тя бе поставена с руското нахлуване в Украйна преди малко повече от две години, заяви премиерът на Полша

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Земетресение с магнитуд 5,7 в Гърция

Свят Преди 3 часа

Към момента няма данни за жертви или нанесени материални щети

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 3 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност