Още по темата

Ако оставим настрана зрелището в холивудски стил, джихадистката групировка „Ислямска държава“ набира членове сред жителите на западните държави с видеоклипове, в които им се предлага да бъдат като героя на Брус Уилис във филма „Умирай трудно“, пише Деб Рихман от агенция Асошиейтед прес (AP).

Това е заключението на проекта „Сигурност и заплахи в Чикаго“, който е анализирал около 1400 видеоклипа, пуснати в мрежата от „Ислямска държава“ между 2013 и 2016 г. Изследователите, които са ги изгледали и каталогизирали, заявиха, че групировката влага сериозни усилия в набирането на бойци и не е само сложна видеография. На всичкото отгоре видеата не са непременно базирани на исляма.

ИД: Не сме забравили Балканите, просто бяхме заети

Убийците от „Ислямска държава” се връщат на Балканите

Робърт Пейп, който ръководи центъра, казва, че

групировката се е насочила към западняците, особено онези, които наскоро са приели исляма, с видеоклипове, които следват почти стъпка по стъпка стандартен сценарий за героично разказване на истории.

„Играе се един героичен сценарий, същия като в „Жената-чудо“ например, където героят осъзнава собствените си сили в хода на нежеланото му превръщане в герой“, споделя Пейп.

Източник: @USSANews/Twitter

Проектът на университета в Чикаго отделно е събрал данни за хора, които са обвинени в САЩ за активности, свързани с ИД. 36% от тях са били приели исляма наскоро и не идват от утвърдени мюсюлмански общности, а 83% от тях са гледали видеа на „Ислямска държава“.

Рита Кац, директор на групата за разузнаване SITE, която проследява съобщения от подобни групировки, е съгласна, че

ИД отправя силни визуални послания, наподобяващи холивудски филми и видеоигри, което прави медийната им операция за набиране на членове по-успешна от тази на „Ал Кайда“.

„Клиповете на ИД могат да привлекат хора, които искат да бъдат герои“, казва тя.

„Тези похвати в посланията на „Ислямска държава“ са само средство за отправяне на основното послание. В основата на пропагандата за набиране на бойци не е толкова обещанието да бъдат холивудски герои, а религиозни такива. Има голяма разлика между двете“, отбелязва Кац.

Брус Уилис в героя му от поредицата „Умирай трудно“:

Според нея, когато боец седи пред камерата и призовава за атаки, вероятно ще го представи като отмъщение за убийството или подтисничеството на мюсюлмани някъде по света. Съобщението има за цел да представи като оправдана всяка атака във въпросната страна и да позволи на атентатора да умре като мъченик. Обещанието за религиозно мъченичество е силно послание за всеки, независимо дали е беден или богат, дали е ревностен последовател на религията си или не, обяснява Рита Кац.

Пейп знае, че предизвиква конвенционалната мъдрост, когато казва, че

западняците са призовани да се присъединят към „Ислямска държава“ не заради религиозни убеждения, а заради посланието за личностно овластяване и западните концепции за индивидуализъм.

„Как иначе могат да се обяснят слабите връзки с исляма на западняците в редиците на ИД или оскъдните им познания на строгия, консервативен закон за шариата?“, пита той и отговаря: „Ислямска държава“ не отхвърля, а прегръща западната култура и идеали, за да привлича американци“.

Матю Левит, експерт по тероризма във Вашингтонския институт за близкоизточна политика, казва, че не го изненадва, че ИД ще се възползва от това, което той нарича стратегията „от нищо до герой“, защото организацията е много прагматична и приема новите попълнения, независимо от сепента им на отдаденост към ислямския екстремизъм.

Желанието за героизъм е само една от причините за присъединяването към редиците на „Ислямска държава“. Престъпниците също търсят прикритието на ИД, за да извършват престъпления. Други се регистрират, защото искат да принадлежат към нещо“, обяснява той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.