Още по темата

Сайтът Уикилийкс (Wikileaks) започна да публикува хиляди документи, взети от Центъра по киберсигурност към Централното разузнавателно управление на САЩ.

Изтичането на информацията бе потвърдено пред NBC от официални лица от централата на ЦРУ в Ленгли, Вирджиния.

Холандия обвини Русия в кибер война

ЦРУ със секретни данни: Русия е помогнала на Тръмп

„Уикилийкс” почна да разкрива скандални документи за Клинтън

От там обаче отказват да коментират подробности. Джонатан Лиу, говорител на ЦРУ, заяви: „Ние не коментираме автентичността или съдържанието на предполагаемите разузнавателни документи.”

Експертът Джейк Уилямс, основател на консултантската компания в областта на информационните технологии и сигурност „Рендишън инфосек” (Rendition Infosec), който е прегледал документите, каза пред AP, че те изглеждат достоверни.

От Уикилийкс твърдят, че разполагат с общо 8 761 документа, разкриващи как ЦРУ компрометира хиляди компютърни устройства по цял свят.

Под кодовото наименование „Нулева година”, американската разузнавателна агенция е задействала глобална хакерска операция срещу широк спектър от компютърни устройства, включително iPhone на Apple, телефоните с Android от Google, компютрите, опериращи с Windows на Microsoft, такива със софтуера с отворен код Linux и дори смарттелевизори на Samsung, които са били превръщани в тайни станции за подслушване и наблюдение.

За целта от ЦРУ са използвали т. нар. „нулев ден” – софтуерен проблем, за който производителят на съответното устройство или продукт не знае.

Според Уикилийкс, наскоро от ЦРУ са загубили контрол над по-голямата част от своя хакерски арсенал, включително зловреден софтуер и вируси като троянски коне. Архивът с „кибероръжия” изглежда е попаднал в бивши американски правителствени хакери, един от които е предоставил на сайта за разкрития част от документите.