Още по темата

Всичко по полет ЕН521 е изглеждало изрядно, докато идва време за кацането. Самолетът Боинг 777-300 с 300 души на борда се приземи в Дубай без колесник, наклони се на една страна, удряйки едното крило в пистата, избухна и пламъци.

Никой от пътниците не е предполагал какво ще се случи до момента, в който се чул силен трясък от кабината на току-що приземилия се самолет, част от крилото се отчупва, в салона се задимява, разказаха пътници.

 

Пътниците в горящия самолет са обхванати от паника, хората пищели. Веднага щом самолетът спрял, стюардесите успели да отворят аварийните изходи и бързо надули спасителните пързалки за спускане на пистата.

"Всички хора викаха, всички деца, всички жени",

разказва Арун Кришна, един от пътниците. "Беше много шумно", казва и Шади Кошукти, пътник от Индия. „Никой не ни съобщи нищо официално, но шумът беше наистина силен.“, добавя той.

Стюардесите скочили от местата си веднага щом самолетът спрял и започнали да отварят аварийните изходи, след което надули пързалките за евакуация на пътниците.

Хората започнали да се евакуират, някой стискали чанти и куфари, но повечето оставили след себе си паспорти, пари и лични вещи. Част от пътниците, които са били боси, са наранили ходилата си при евакуацията по нагорещената около самолета земя.

Добрата новина е, че всички 300 души - пътници и екипаж, са успешно евакуирани при аварийното кацане на самолета.

За жалост е загинал един от пожарникарите, участвали в спасителната акция

Това е 27-годишният Хасим ал Балуши. Всички, които го познават, казват, че е бил изключително добър и енергичен човек, готов да помогне на всеки. Роднините на ал Балуши са дълбоко разтърсени от загубата.

„Най-големият ми син загина като герой, спасявайки животите на пътниците от самолета.“, казва баща му Исса.

„Той е герой и модел за подражание – обичаше държавата си и работата си “, заявява братът на Хасим. „Той беше смел, дружелюбен и подкрепяше семейството си със всичко, което можеше“..

Хиляди изразиха съболезнованията си в социалните мрежи и показаха възхищението си към благородното дело на Хасим ал Балуши.

 

Това е най-сериозният досега инцидент в историята на авиокомпанията, а летището в Дубай е едно от най-големите в света и през него минават милиони транзитни пътници.

Източник: Twitter/blackbrick

Служители на авиокомпанията все още не могат да кажат какво е причинило тежкия инцидент.

Шефът й изключи "всякакви проблеми, свързани със сигурността, на този етап".

Той добави, че компанията ще сътрудничи напълно с местните власти за разследването. Според АП проблемът с колесника е бил най-малко "допринасящият фактор" за инцидента.

Самолетът е получен като нов от "Емирейтс" през 2003 г. и е минавал редовни технически проверки, каза Ал Мактум. Според него вятърът е бил нормален по време на кацането, но следователите проучват дали не е имало проблем с предното стъкло на кабината. "Налице бяха всички условия за нормално кацане", каза той.

Заради инцидента международното летище на Дубай бе затворено за около 6 часа. Полетите бяха възстановени около 19 ч местно време снощи.