Още по темата

Ислямският проповедник Фетхуллах Гюлен, обвинен като организатор и ръководител на опита за преврат в Турция от 15 юли тази година, е дарил пари на  фондацията на Хилари Клинтън. Властите в Анкара и лично президентът Реджеп Ердоган настоява за екстрадицията на опозиционния религиозен лидер - вижте във видеото.

Вижте опита за военен преврат в снимки

Според турската прокуратура чрез тази финансова подкрепа той е имал за цел да  предотврати екстрадирането си от САЩ, съобщава „Сабах” (Sabah).

Парите са от дарения, набирани чрез благотворителната хуманитарна организация на Гюлен „Асоциация за солидарност и взаимопомощ на всички”.

Те са били предоставени на фондацията „Глобална инициатива на Клинтън” (Clinton Global Initiative) чрез два банкови превода към нюйоркската инвестиционна банка „Мелън” (The Bank of New York Mellon). Общата сума не е голяма – 25 хил. долара.

Разследващите от сектора за организирани икономически престъпления и контрабанда в прокуратурата в Истанбул са открили документи за преводите.

Гюлен: Путин е умен, Ердоган няма да го заблуди

Еврокомисар: Турция няма да влезе в ЕС с Ердоган

Турция обвини Гюлен, иска 1900 г. затвор

Първият е от 29 април 2015 г., на стойност 5000 долара, а вторият е от 17 юни 2015 г., на стойност 20 000 долара.

Във връзка с тях прокуратурата е поискала незабавния арест на 46 заподозрени активисти на благотворителната организация, начело с Гюлен, които са обвинени, че под предлог, че набират дарения за социални нужди, са използвали религиозните нагласи на дарителите за лична полза и са подкупили Клинтън, за да предотвратят екстрадирането на лидера си от САЩ.