Още по темата

Турция има много сериозни проблеми със САЩ, свързани с Фетхуллах Гюлен и ако кюрдите не се изтеглят на изток от река Ефрат, Анкара напълно ще свали доверието си.

Това заяви пред журналисти турският външен министър Мевлют Чавушоглу и разясни разминаванията в позициите на двете държави.

„Турция не приема участието на въоръженото крило на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в операцията в Менбич, но Америка го подкрепя с логистика и смята за важно присъединяването му, на което ние се противопоставихме. Уважаемият Барак Обама даде дума пред нас, че кюрдите ще се изтеглят на изток от Ефрат. Това обаче все още не е факт, въпреки, че Джон Кери и Джо Байдън ни уверяваха в започналото изтегляне. Дори напротив, с негативни действия се обърнаха срещу нас и срещу Свободната сирийска армия”, коментира Чавушоглу.

Той посочи, че „Турция предупреди, че ако кюрдите не освободят района от присъствието си, ще удари базите им и ще блокира нападенията им по турските военни части. Тогава Америка поиска срок. Но ако те не се оттеглят, ще излезе, че САЩ не спазва договорките. Да не ни упрекват, но ако САЩ не държат на думата си, как оттук нататък да им вярваме? И по кой въпрос да им вярваме – и без друго заради престоя на лидера на терористичната групировка Фетхуллах Гюлен имаме особено голямо напрежение помежду си. За съжаление, в момента доверието на народа ни към Америка е на възможно най-ниското си ниво“, коментира Чавушоглу в самолета на път за Кипър, цитиран от в.“Милиет“.

По думите му военната операция в Джараблус е с цел да прочисти района от джихадистите от „Ислямска държава”, но пък от нея са недоволни именно кюрдските сепаратисти и това е заради борбата им да учредят кюрдски кантон, а защо не и собствена държава.

Еврокомисар: Турция няма да влезе в ЕС с Ердоган

Турция обвини Гюлен, иска 1900 г. затвор

Гюлен: Ще се върна в Турция, ако съм виновен

Според Чавушоглу те не се борят за териториалната цялост на Сирия и на единството на населението ѝ, напротив, целта им е да отцепят земя за държавата си.

„Няма точен срок за края на военните действия на Турция в Сирия, те ще продължат с пълна сила, докато не бъдат окончателно елиминирани терористите от „Даеш”, за това имаме пълната подкрепа на парламента и на ООН, а със заинтересованите страни сме в диалог”, подчерта Чавушоглу.

Той отново настоя да не се смесват целите на турската държава, която не воюва с кюрдите в Сирия, Ирак и Иран, а с ПКК и въоръженото ѝ крило.

Чавушоглу посочи още, че нормализирането на отношенията с Русия ще подобри и търговските отношения, както и двустранните инвестиции, туризма и културните връзки.

„С Русия имаме и някои различия като тези за Сирия и Башар Асад, но сме в постоянен диалог и вече се усещат резултатите му. Задействахме общ механизъм за двустранна информация с участието на военните, Външното министерство, разузнаването, първото заседание вече се състоя“, добави Чавушоглу.

Междувременно турските власти обявиха, че са конфискували хиляди имоти свързани с Фетхулах Гюлен в Турция, на обща стойност 4 млрд. долара.

На държавната хазна са предадени 2514 обекта, а на главното управление на фондовете – 2083, отчете министърът на екологията и градоустройството Мехмет Озхасеки и добави, че още около хиляда обекта, свързани с организацията на гюленистите, също ще преминат в ръцете на държавата.