Още по темата

Турция се страхува, да не попадне в нов конфликт между Русия и САЩ, ако конфликтът в Сирия продължи да се задълбочава.

„Ако тази прокси война продължи, след това – нека изясня, Америка и Русия ще достигнат до точка на военен сблъсък“, коментира турският вицепремиер Нуман Куртулмуш в интервю за Анадолската агенция.

Ужасът от войната в 23 кадъра: Алепо ПРЕДИ и СЛЕД

Той предупреди, че сирийският конфликт е поставил света „на прага на започването на голяма регионална или дори глобална война“.

САЩ и Русия са на противоположни позиции за Сирия. Докато Москва е основният съюзник на президента Башар Асад, то Вашингтон и донякъде Турция оказват подкрепа на бунтовниците срещу режима в Дамаск.

Отношенията между САЩ и Русия се обтегнаха, след провала на последното примирие в Сирия. Миналата седмица американският държавен секретар Джон Кери призова да се проведе разследване за възможни военни престъпления, обвинявайки Дамаск и Москва в умишлено бомбардиране на болници.

Русия: Щом САЩ ни обвиняват, да покажат доказателства

Лавров повдигна въпроса кой командва в САЩ

Нови догадки кой атакува конвоя на ООН в Алепо

Куртулмуш добави, че военното присъствие на Турция в Ирак, по-конкретно в лагера Башика в северните части на страната, ще продължи, независимо от протестите на Багдад.

„Присъствието в базата Башика в Ирак е в рамките на закона и ще бъде продължено. Ние ще сме там толкова, колкото е необходимо“, категоричен е Куртулмуш.

Според него турското военно присъствие в Ирак е необходимо заради заплахата, която представлява „Ислямска държава“.

„Именно затова Турция се намира там. За да подкрепя народа на Мосул“, каза Куртулмуш, обвинявайки Багдад, че не може да се справи с групировката.

По-рано иракският премиер Хайдер Абади зави, че иракските власти няма да позволят на турски военнослужещи да участват в предстоящата операция по освобождаването на град Мосул. Той посочи още, че „проектът на Анкара за разполагане на свои сили“ отвъд пределите на Турция е грубо нарушение на суверенитета на Ирак.