Още по темата

Засега Турция успешно води стратегията си за изтласкване на сирийските проправителствени сили в Северозападна Сирия.

Първо, навлизането на турските сили в кюрдския кантон Африн показа, че Анкара иска да прочисти границата си от неудобни сили, дори с риска да влезе в конфликт с американските части там.

Паралелно с това, турците изпратиха военни конвои в провинция Идлиб, възползвайки се от различията между Русия и Иран по отношение на бъдещата стратегия в Сирия. Докато Техеран смята, че Москва все повече се отдалечава от общия проект за спасяването на Башар Асад, Анкара продължава да засилва кампанията си за установяване на буферна зона дълбоко в опозиционните територии в Северна Сирия и Идлиб.

Ердоган готов да прочиства Сирия до Ирак

Кюрдите: Спряхме турската армия при Африн

Нова турска позиция в Северна Сирия

Последните събития са показателни. Турците установиха военна позиция в южните райони на оспорваната между опозиция и правителство провинция Алепо. По този начин, Анкара блокира както правителствените сили от настъпление на север, така и поддържащите ги, финансирани от Иран милиции.

Това, разбира се, доведе до засилване на напрежението между Иран, Турция и Русия, които иначе заедно постигнаха споразумението в Астана за установяване на зони за деескалация в Сирия. В провинция Идлиб именно турските сили са посочени за силата, която да следи за изпълнението на споразумението.

Под флага на изпълнение на установяване на зоната, Анкара изпрати конвой от около 100 бронирани превозни средства в близост до град Ал Ейс и на 5 февруари позиция за наблюдение стана факт. Градът е важна точка на фронтовата линия между опозиционните групи и проправителствените групи, разположени на юг от град Алепо.

Тези действия на Турция не минаха без произшествия. На два пъти турски войници попадаха под обстрел на подкрепени от Иран милиции, а в края на януари кола-бомба се взриви непосредствено до преминаващия турски конвой.

Турция, Русия, Иран и САЩ показват, че сирийският конфликт вече не е сирийски

САЩ недоволни от Анкара, Ердоган: Какво правите още в Афганистан

За да не се стигне до ескалация, Русия трябваше да се намеси, но въпреки това турците отвърнаха на обстрела, убивайки пет души от милициите. Нито Асад, нито Иран бяха доволни от посредническата роля на Москва. Междувременно, Анкара заяви, че ще установи още няколко позиции за наблюдение в Северна Сирия, без да посочва точно къде.

Москва между Анкара и Техеран

На фона на все по-врящите отношения с Иран, Турция най-вероятно ще поиска гаранции от Русия за безопасността на силите си в провинция Идлиб, която в момента е поделена между бунтовници и ислямисткия алианс Хаят Тахрир ал Шам, в който участват и бойци, свързани с Ал Кайда. Идлиб, също така, е свидетел на правителствена офанзива от месец насам.

Но гаранции няма. Проправителствените сили няколко пъти обстрелват турските позиции, като най-малко един турски войник беше убит. Асад и Иран най-вероятно ще опитат да спрат всяка възможна сделка, която ще гарантира дългосрочно присъствие на Турция в Сирия. За Техеран, разполагането на всякакви допълнителни чужди сили – включително - представлява пречка пред окрупняването на иранската зона на влияние.

Ролята на Русия не е лека. Ескалацията между Турция и Иран се случва в особено неподходящо време за Путин. Провелите се в над сто града протести на поддръжници на опозиционера Алексей Навални хвърлят сянка върху авторитета на руския президент, дори с оглед на факта, че Навални не беше допуснат до избори и не представлява заплаха в този смисъл. Но Путин внимава за общественото мнение, а то е все по-негативното по отношение на руската интервенция в Сирия.

Докато Путин гледа в друга посока, Москва рискува да се отчужди от Иран и в тази пролука Анкара прокарва своите собствени интереси. Руските медии посрещат с позитивни възгласи разполагането на турските сили в провинция Идлиб, а иранските точно обраното – те стигат дори до явни критики към Русия и предупреждения към режима в Сирия да продължи да стои на страната на Техеран.

Безмилостни бомбардировки

Междувременно, сирийските военновъздушни сили засилиха натиска си върху бунтовниците в Идлиб и покрайнините на Дамаск. В невиждана от много време ескалация, близо 300 души загинаха в Идлиб за седмица и половина, а само за ден в Дамаск бяха убити 80. Две от последните действащи болници в Северозападна Сирия – болницата в Маарат ан Нуман и тази в Саракеб – бяха напълно унищожени от въздушни удари. От Саракеб пък се появиха новини за използване на хлор – четвъртата химическа атака в Сирия от началото на годината. Очевидно е желанието за смазване на бунтовническите позиции, макар и Маарат ан Нуман, и Саракеб, да са градове известни със съпротивата си срещу радикални групи.

Според наблюдатели, мълчаливото съгласие на Русия за тези действия е послание към сирийската политическа опозиция. Провалът на преговорите в Сочи, които минаха под сянката на бойкот на много от видните опозиционни групи, е черна точка за Путин и неговия екип. Ударите над Идлиб и Дамаск се засилиха именно след Сочи и макар официално да се казва, че са отмъщение за сваления от бунтовници (не от Хаят Тахрир ал Шам, каквато информация се разпространи първоначално) руски Су-25, то ескалацията по-скоро е свързана с провала в Сочи.

Натиск върху сирийската опозиция

С всеки удар, Асад и Русия целят да накарат опозицията да участва в преговорите и така да диктуват правилата на терен. В Южна Сирия, обаче, местните бунтовнически сили арестуваха онези, които са участвали в Сочи веднага щом се завърнаха и така показаха, че тази стратегия явно няма да успее засега.

В края на първата седмица на февруари се появи информация, че мобилната противовъздушни установка, с която е свален и изтребителя Су-25, е предоставена на бунтовниците от Турция. Някои анализатори считат, че по този начин Анкара протестира срещу руската подкрепа за правителствените сили в офанзивата им в Идлиб. Турция няколко пъти е снабдявала бунтовници с военна техника при други правителствени офанзиви. 

На пръв поглед, съгласието между Русия, Турция и Иран е стабилно. Но последните събития показват, че явно има трусове между трите държави, а това най-вероятно ще засили военните действия в Сирия.\

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram