Още по темата

Турция би искала да стане член на Европейския съюз до 2023 г. Това заявява постоянният представител на Турция към ЕС, Селим Енел.

"Турското правителство иска страната да се присъедини към ЕС до 2023 година. Тогава Република Турция навършва 100 години от създаването си. За моята страна членството в Европейския съюз ще бъде един тържествен венец", казва Енел в интервю за германския седмичник Welt.

Енел признава, че в момента условията за влизане в ЕС не са най-благоприятните, но това може да се промени бързо.

Споразумението за асоцииране между ЕС и Турция беше подписано през 1963 г. Анкара подаде искане за членство в ЕС през 1987 г. Преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, които започнаха едва през 2005 г., многократно се усложняваха от разногласия, които водеха до тяхното преустановяване. В момента са открити 16 от 35 глави от преговорното досие за членство в ЕС.

Турция търгува членство в ЕС срещу бежанците

Това беше и част от сделката с ЕС за мигрантите - срещу 6 милиарда евро общо, Анкара се ангажира да запази сирийските бежанци на своя територия, да приема нелегално влезлите от нейна територия към ЕС и срещу тях да изпраща по един сириец в страните членки. 

Турция и Европа се споразумяха за бежанците

Освен това Турция настоява за безвизов режим: 

Йотова: Визите за Турция едва ли ще паднат

Турция: Без визи от октомври или късаме споразумението